Frances Place
Frances Place OpRecht!

Raadspraat - Mijn Wijk gaat voor!

6 september 2023 om 08:21 Opinie Raadspraat

‘U begrijpt dat mijn gezin voorgaat’, hoor je mensen vaak zeggen. Degene die dat zegt kan eigenlijk altijd op begrip rekenen. Wij vinden het als samenleving heel normaal dat we onze partner en kinderen op de eerste plaats zetten. De zorg voor ons gezin is onze eerste verantwoordelijkheid in het leven.

Maar als je als politieke partij zegt, De Nederlandse samenleving gaat voor! of Wijk bij Duurstede eerst! dan heb je de poppen aan het dansen. En hoe logisch is dat? Om die vraag te beantwoorden is het goed na te denken over de taak die het bestuur van een land of een gemeente heeft. En vooral om na te denken over de verantwoordelijkheid die het bestuur draagt naar de mensen die voor levenszaken van dat bestuur afhankelijk zijn.

Ik zal u eerlijk zeggen dat ik vanwege de emoties die het oproept eigenlijk het liefst helemaal niet over dit onderwerp zou willen nadenken. Maar zo makkelijk kom ik er niet vanaf, met het aanvaarden van mijn zetel in de Raad heb ik ook een medeverantwoordelijkheid voor het bestuur van de gemeente op me genomen. En wat is dan mijn eerste zorg? Ik kan niet anders bedenken dan dat dit de zorg is voor het welzijn van alle inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede is. Niet die van Bunnik, niet van Doorn, niet van ‘t Goy maar van Wijk bij Duurstede. Die andere gemeentes hebben hun eigen gemeenteraad om de zorg voor hun inwoners voorop te zetten.

Wij hebben in Wijk, Cothen en Langbroek slechts een beperkte hoeveelheid nieuwe woningen die wij mogen bouwen. Met die woningen moeten wij ervoor zorgen dat Wijkse jongeren aan een huis komen, dat Wijkse ouderen naar een kleinere woning kunnen doorstromen en dat er huizen zijn voor werknemers van Wijkse bedrijven. Dat is onze eerste verantwoordelijkheid.

Dan is het toch logisch dat wij ons verzetten tegen een overheidsbeleid dat ons dwingt om voorrang te geven aan mensen die niet onder onze verantwoordelijkheid vallen? Die landelijke overheid behoort zijn verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen dat de oncontroleerbaar grote stroom migranten wordt gestopt. En het niet op de gemeentes afschuiven. Als wij goed voor onze inwoners kunnen zorgen zoals een gemeentebestuur betaamt, dan hebben wij voldoende veerkracht om kleine groepen echte vluchtelingen op te vangen. Maar nu worden we gedwongen om onze plicht naar inwoners te verzaken. U begrijpt toch wel dat mijn Wijk voorgaat?!

Frances Place

OpRecht!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie