Frans van der Tol
Frans van der Tol SP Wijk bij Duurstede
RAADSPRAAT

Oude politiek

24 mei 2023 om 08:02 Opinie Raadspraat

Ruim een jaar geleden begonnen politieke partijen samen aan een zoektocht. Lokaal wilden we minder tegenover elkaar staan, minder polarisatie en meer samenwerking. Geen coalitie en oppositie, geen 10 tegen 9, geen oude politiek van wij tegen zij, geen partijen uitsluiten. In het voorwoord van de raadsagenda schreef onderhandelaar Jaap Jongejan dat alle partijen inzagen dat dialoog zorgde voor betere besluiten en wederzijdse inzichten. Niemand bezit het monopolie op de waarheid. De afgelopen week is duidelijk dat alle woorden een illusie zijn.

Afgelopen week zaten fracties om tafel die samen tien raadsleden hebben. Het tiental belde de grootste fractie met de mededeling dat zij hun wethouder konden terugtrekken of dat zijn deze anders tijdens een extra raadsvergadering zouden wegsturen. Dit deden zij niet door samen te overleggen of de dialoog aan te gaan. Dit is niet gedaan door te luisteren, door aandacht van het proces of op basis van gelijkwaardigheid. Er is niet op elkaar gelet, met respect voor de verkiezingsuitslag. Het verhaal was van tevoren gewoon keihard dichtgetimmerd, met een dreigement van wat als het niet gebeurd.

Met tien tegen negen. De SP was uitgesloten en is niet gebeld door een van deze tien. Niks constructief. Niks verbindend. Niks oprecht samenwerken. Zelfs de door de meerderheid van de raad vastgestelde eigen regels lapten deze tien aan hun laars. Allemaal om hun eigen doel te halen. Gewoon keiharde macht vanuit de slangenkuil. De partijen die om openheid roepen zaten nu wel lekker in de achterkamertjes. Met potdichte ramen. Zelfs zonder social media, waar men anders zo gretig gebruik van maakt. Met zijn tienen hebben lekker hun eigen gelijk gehaald, via een proces uit de oude doos. We zouden bijna een WOO verzoek doen om te achterhalen, hoe de slangen kronkelden. Maar het leed is echter geschiet. Wil is opgestapt.

Hierbij gaat het om dossier Markt 24, het museum. En dat onderwerp is zwaar klote. We zagen een wethouder worstelen, maar steeds niet bovenkomen. Daar mag iedere partij wat van vinden. Maar is dit opstappen, na dat dreigement, de oplossing? Gaat deze actie het vertrouwen terugwinnen? Iedere partij mag een eigen mening hebben over Markt 24. En iedereen mag een mening hebben over de behandelend wethouder. Maar als je zelf zo oprecht wil zijn, zo zoekt naar transparantie, zo open wil zijn, zo de samenwerking met alle partijen wil zoeken, hoe verklaren jullie dit dan?

Vanaf de zijlijn, nogmaals we zijn nooit gebeld door een van de tien, constateren dat we het handelen schandelijk is. Het brengt nergens de oplossing dichterbij. Het brengt ons alleen maar verder van dat doel om het vertrouwen terug te winnen. Leuk die oude politiek, maar wat schieten we er mee op? Helemaal niks.

Fractie SP, Frans van der Tol, Ron Meinema

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie