Rob Willems
Rob Willems GroenLinks
raadspraat

Henk Muis

15 maart 2023 om 07:59 Opinie Raadspraat

Afgelopen dinsdag 7 maart hebben we in de grote kerk afscheid genomen van een mooi mens, die veel heeft betekend voor de Wijkse gemeenschap. Het afscheid was indrukwekkend en het was fijn dat we met zovelen waren. De afscheidsbijeenkomst werd in de geest van onze eigenwijkse Henk afgesloten met een oproep alles te doen wat in ons vermogen ligt om klimaatverandering tegen te gaan. Ik zie Henk voor me het bijbehorende gebaar maken; twee gebalde vuisten vooruit gestoken om de oproep kracht bij te zetten.

Als het goed is gaan we binnenkort binnen onze gemeente (eindelijk) concreet in gesprek over het invullen van de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Een ambitie die Henk al zo’n 15 jaar geleden in zijn periode als wethouder heeft aangezwengeld. In de gemeenteraadsvergadering van 21 maart aanstaande besluiten we daarover aan de hand van een voorstel getiteld ‘participatieaanpak duurzame opwek’. Ongeveer tegelijkertijd heeft de provincie Utrecht aan haar gemeenten gevraagd om meer windprojecten te realiseren, zo ook aan onze gemeente. Provincie en gemeenten hebben immers samen afgesproken om energie op te wekken met zonnepanelen én windmolens. De verhouding tussen zonnepanelen en windmolens raakt in de provincie Utrecht echter uit balans, waardoor de levering van energie steeds moeilijker wordt. Windenergie is daarom nodig om de kosten laag te houden, maar ook om het energienet beter te benutten.

Belangrijk onderwerp van gesprek is het uitgangspunt, dat duurzame energiebronnen voor minimaal 50 procent in bezit komen van de lokale gemeenschap. Als het gaat om windmolens zei Henk daarover altijd “het zijn dan misschien krengen, maar als ze er komen laat het dan tenminste onze krengen zijn”. En ook daarbij maakte hij dan altijd een gebaar met zijn handen waarmee hij ‘onze krengen’ benadrukte. Als we aan het eind van ons gesprek besluiten tot windmolens in Wijk bij Duurstede, laten we ze dan vernoemen naar Henk. Dan kunnen we nog jarenlang genieten van de energie van Henk.

Rob Willems, raadslid Samenwerkt

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie