Frances Place
Frances Place Duurstede voor Democratie
Raadspraat

Hebben wij in Wijk last van polarisatie?

8 februari 2023 om 08:31 Opinie

Had u al veel te maken met polarisatie voordat er reclamespotjes op televisie kwamen tegen polarisatie? Het woord pool zit erin verstopt en dus ook het woord tegenpool. Net als dat zwarte en witte hondje waarmee je als kind speelde. In de kont van elk hondje zat een magneetje en omdat die tegenpolen waren kon je ze met geen mogelijkheid tegen elkaar aan houden.

Hebben we er dan in Wijk last van dat we net als die hondjes uit elkaar worden gedreven? We zijn niet anders dan andere Nederlanders dus dat zal dan wel.

Ondanks het wat moeilijke taalgebruik vind ik het wel mooie reclamespotjes van de SIRE. Ze zeggen eigenlijk: hoezeer je ook met elkaar van mening verschilt, houd elkaar vast, verlies nooit de verbinding met elkaar.

Als iemand jouw afwijkende mening niet kan verdragen en er alleen maar boos op reageert dan is die ander vaak bang. Bang dat het misschien een heel klein beetje waar is wat je zegt. En als een mens bang is en zichzelf probeert te beschermen dan is zelfs een klein beetje twijfel een bedreiging. Zo kijk ik ernaar. En of het klopt of niet, het helpt me om niet boos terug te worden. En te denken, hoe zeer we ook van elkaar verschillen, hoe boos je ook op me bent, we hebben elkaar in deze zware tijden gewoon heel hard nodig.

Ook in de gemeenteraad hebben we af en toe last van wat dus tegenwoordig polarisatie wordt genoemd. Democratie voor Duurstede heeft uitgesproken standpunten. Geen windmolens in Wijk, wel kernenergie in overweging nemen, geen voorrang voor statushouders bij de toewijzing van woningen, wel bouwen voor Wijkse jongeren en ouderen, geen prestigeprojecten die Wijk niet kan betalen, wel goed op de centen passen en als het kan de gemeentebelastingen verlagen. Over die onderwerpen kunnen we goed van mening verschillen met andere partijen. Er zijn ongetwijfeld mensen die vinden dat we polariseren. Maar als dat zo is dan is dat dus helemaal zo kwaad nog niet. Want we verwoorden de standpunten van een belangrijke groep inwoners die daar eerlijk en oprecht voor staan.

Zonder meel in de mond praten en voor je mening uitkomen. Zo opgevat is polarisatie blijkbaar iets wat bij democratie hoort. Maar we moeten met elkaar het democratische spel wel goed spelen. En elkaar onder alle omstandigheden blijven vasthouden. En daar heeft de SIRE-campagne helemaal gelijk in.

Frances Place, Democratie voor Duurstede 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie