2021
2021 H.C. RIJNIERSE
RAADSPRAAT

De nieuwe bestuurscultuur

19 april 2023 om 07:52 Opinie

Poeh! Ik staar naar de sheets van de powerpoint waar het college ons mee overvallen heeft dinsdagavond. We bespraken de slechte staat van Markt24. Nog steeds viert het ongeloof hoog tij. Niet enkel omdat het pand in zulke slechte staat is maar om hoe politiek hier bedreven wordt in Wijk bij Duurstede.

Als raad hadden we geen documenten, geen onderbouwing, geen antwoorden en werden een avond ingeloodst met een presentatie die maar een kant op zou gaan: we moesten door op bestaande voet. Dat die verhaallijn van te voren al bij één journalist lag maar niet bij ons als raad? Ik noem het ouderwetse mastodontenpolitiek.

Het is zo langzamerhand een opeenstapeling aan het worden van een bestuurscultuur die piept en kraakt maar met zijn laatste onvermoeibare zuchten stug door blijft ploegen. Vitensgelden? Dat contract konden we inzien als we als beëdigd raadsleden een geheimhoudingsclausule tekenden, ook als dat zwijgen over onwettigheden zou inhouden.

Scholenbouw? De onderzoeken naar locaties die ons beloofd zijn? We kunnen lullen als brugman maar we hebben ze nog niet. Het onderhands gunnen van een energiecontract van 3,2 miljoen? De hele gang van zaken rondom Nogges? Integriteitsmeldingen die niet worden opgepakt in de hoop dat ze overwaaien?

Ik ben nu een jaar raadslid. Of ik vertrouwen heb ik de politiek? Ik kan gewoon geen ja zeggen. Maar! Ik heb er vertrouwen in dat we steeds dichter bij een nieuwe bestuurscultuur komen. Dit is namelijk niet lang houdbaar en de kiezer heeft gesproken. Ik heb vertrouwen in BurgerBelangen. We zijn lerende en groeien hard, maar blijven doorgraven. We hebben deze week omdat het echt niet anders kon twee WOO-verzoeken de deur uit gedaan. Als het niet linksom gaat, dan rechtsom. Wij komen er wel achter. Poten in de klei.

Nynke Plaatsman-Visser, fractievoorzitter BurgerBelangen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie