Willem Brock
Willem Brock SamenWerkt
column

Raadspraat: Erbij horen

18 januari 2023 om 08:30 Opinie Raadspraat

Een paar dagen geveld door corona, en dan merk je meteen: je staat even buiten de wereld, ziet alles op een afstand, en voor een moment heb je het gevoel dat je er niet bijhoort - tot je een negatieve test hebt. Rare, maar luxe gedachte natuurlijk: de boom staat, de kachel brandt - een paar graden lager – je mist hooguit een kerstborrel. En je mag ook een Raadspraat schrijven, omdat je er blijkbaar toch wel bij hoort.

Maar dat laatste geldt niet voor iedereen.

In de Wijkse politiek is nu – terecht - veel aandacht voor mensen die moeilijk rondkomen. Hoewel het voor raad en college een lastige puzzel is, merk ik hoe breed en algemeen de steun is voor de mensen die het, mede door de gestegen energielasten, uitgesloten dreigen te raken van deelname aan het maatschappelijk leven. Maar hoe zit dat, als je om hele andere redenen dreigt buiten de boot te vallen?

Op 9 december was het paarse vrijdag. Ik beken eerlijk dat ik het tot voor kort ook niet goed kende. Het is een actie met een oprechte en brede oproep tot acceptatie van iedereen, ongeacht gender en sekse voorkeur, vooral gericht op het onderwijs. Ik vroeg een mbo-studente die ik les geef, en die vorig jaar nog een jongensnaam had, of ze het kende. Dat was het geval, en ze zei ook dat ze dit soort uitingen als een enorme steun zag.

Dat onze wethouder Kuiper paarse koekjes op school wilde uitdelen, leek me dus fantastisch.

…maar toen ving ik geluiden op binnen en buiten de politiek, die me deden beseffen dat niet iedereen hier zo over dacht. Dat je kinderen hier niet mee mocht belasten, zeker niet op de basisschool, dat het kon leiden tot ‘sexual confusion’. En op Facebook – heel Hollands – beklaagde iemand zich over de kosten van deze koekjes.

Het is pijnlijk, en ironisch, dat een actie, die niemand wil buitensluiten, wordt afgewezen en buitengesloten door mensen die dat dan blijkbaar weer als een bedreiging zien. De raad gaat hierover nog in gesprek, en ik hoop oprecht dat we elkaar weten te vinden!

Erbij horen, inclusiviteit, genderdiversiteit, dat vinden we bij SamenWerkt belangrijk, en daar staan we voor. Ook veel andere partijen. Maar het zou toch nog mooier zijn als iedereen daar dan weer bij zou horen.

Willem Brock
Raadslid SamenWerkt

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie