Afbeelding
column

Raadspraat: CDA ‘Gelukszoekers’

14 september 2022 om 14:00 Overig

Beelden van 700 mensen - die onder mensonterende omstandigheden wachten in Ter Apel - hebben grote indruk op me gemaakt. En ook ik voelde de schaamte toen Artsen zonder grenzen hier ging helpen.

Op 27 augustus bleek dat onze gemeente het menselijk leed in Ter Apel zou kunnen verkleinen. Namens het CDA heb ik ja gezegd tegen de tijdelijke opvang van 100 asielzoekers op de Mariënhoeve. Onder de voorwaarde dat het veilig zou zijn voor onze inwoners.

’s Avonds ben ik er gaan kijken. De burgemeester legde aan bezorgde inwoners uit hoe de veiligheid voor de jonge sporters gewaarborgd zou worden. Door extra politietoezicht, een ervaren particulier beveiligingsbedrijf en door voldoende begeleiders. Maar ook door een lik op stuk beleid: een asielzoeker die zich misdraagt gaat per direct weg uit de opvang.

En die avond kwamen de asielzoekers. De volgende ochtend in de kerk besteedde de dominee aandacht aan de opvang. En kwam de oproep om kleren te brengen. Mooi om zo concreet ‘de vreemdeling die in uw stede woont’ te kunnen helpen.

Daarna ontving ik helaas signalen van misdragingen door asielzoekers. Gelukkig is er snel doorgepakt door ons gemeentebestuur, de politie en de Veiligheidsregio. Wie zich misdroeg is uit de groep gehaald en weggebracht. Er kwam nog meer politie, meer beveiligers en extra inzet van Boa’s. De asielzoekers zijn gescreend. Alle zogenaamde ‘veilige landers’ werden uit de groep gehaald.

Het gaat vooral fout in Ter Apel omdat er te weinig doorstroming is van ‘statushouders’ naar de gemeenten. Vanwege te weinig woningen. Fors meer woningen bouwen is de enige oplossing. Maar dan niet alleen voor statushouders. Maar vooral voor onze eigen jeugd uit Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Dat zie ik als CDA raadslid als een van mijn belangrijkste opdrachten. Snel betaalbare woningen erbij.

Maar Den Haag moet ook aan de slag: snellere procedures, meer AZC’s en ontmoedigen van ‘veilige landers’ om naar ons land te komen. Deze gelukszoekers ondermijnen het draagvlak voor de echte vluchtelingen.

Gerard Migchels,

Fractievoorzitter CDA

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie