De gemeente scherpt de afspraken aan
De gemeente scherpt de afspraken aan Gemeente Wijk bij Duurstede

Gemeente Wijk bij Duurstede scherpt afspraken tijdelijke asielopvang aan

31 augustus 2022 om 09:30 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Dinsdagmiddag maakte burgemeester Meerts aangescherpte afspraken over de veiligheid rondom de tijdelijke opvang van asielzoekers in Wijk bij Duurstede. Er is ingegrepen omdat drie asielzoekers die sinds zaterdag zijn opgevangen op Mariënhoeve, maandagavond 29 augustus werden aangehouden. Zij zorgden voor overlast en maakten zich schuldig aan strafbare feiten.

Vanwege de enorme druk op Ter Apel stemde het college van burgemeester en wethouders afgelopen vrijdag in met het dringende verzoek vanuit de veiligheidsregio om tijdelijk 100 asielzoekers op te vangen. Het college vindt het belangrijk om hen een menswaardig onderkomen te bieden.

Sinds de komst van de asielzoekers, zijn er inwoners van Wijk bij Duurstede die zich zorgen maken over de veiligheid binnen de gemeente. Gisteravond kwamen verschillende meldingen binnen van overlast. Daarop zijn aanhoudingen verricht en deze personen zijn in detentie gezet, totdat zij worden overgedragen aan het COA. Terug naar Wijk bij Duurstede is voor hen geen optie meer.

Het college van burgemeester en wethouders neemt zorgen van inwoners zeer serieus en heeft haar verantwoordelijkheid genomen: er is 24/7 beveiliging aanwezig in de hal en op het terrein. De gemeente heeft zichtlijnen gecreëerd door het groen op het terrein te snoeien en extra verlichting aan te brengen. Vandaag is overlegd met de top van de veiligheidsregio, de politie en het COA over extra acties om veiligheid rondom de tijdelijke crisisnoodopvang te waarborgen. 

„Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Die taak neem ik serieus. Het is onverteerbaar als sommige mensen misbruik maken van onze gastvrijheid. Dat moet direct worden bestraft. Vandaar dat ik aangescherpte maatregelen heb getroffen.”

De volgende acties zijn overeengekomen:

  • Er lopen vanaf vandaag extra boa’s in de stad, die nauw samenwerken met de politie en vragen van inwoners kunnen beantwoorden.
  • Er komen vier extra agenten in Wijk bij Duurstede (zowel overdag als ‘s nachts). Zij zijn aanwezig op drukke plekken in de stad. 
  • De groep asielzoekers is door de VRU, beveiliging en politie extra gescreend op potentiële overlastgevers. Deze personen worden overgebracht naar een andere locatie. 
  • Ook is afgesproken dat mensen uit veilige landen niet in Wijk bij Duurstede worden opgenomen. 
  • Twee extra agenten rijden als noodachtervang op meldingen.
  • De Veiligheidsregio zorgt voor een continue (24/7) bezetting van 10 beveiligers in en rond de sporthal.
  • De veiligheidsregio informeert de asielzoekers in de crisisopvang elke dag opnieuw over regels en gewenst gedrag. Bij ontsporingen grijpen we direct in.

Vanavond is de gemeenteraad hierover geïnformeerd. Het college nodigt inwoners deze week uit om in gesprek te gaan. Er is in deze gesprekken volop ruimte voor vragen, zorgen en ideeën. Op onze website staan antwoorden op veelgestelde vragen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie