Hans en Henny Derks geven burgemeester Iris Meerts een rondleiding op het sluiscomplex
Hans en Henny Derks geven burgemeester Iris Meerts een rondleiding op het sluiscomplex Ali van Vemde

Gouden huwelijk bij de sluis in Wijk bij Duurstede

28 maart 2022 om 13:31 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Grote poppen in de tuin maken duidelijk dat het hier feest is. Donderdag 24 maart vierde het echtpaar Hans en Henny Derks-Bouwens hun 50-jarig huwelijk. Burgemeester Iris Meerts bracht hen een bijzonder bezoek, want ze werd uitgenodigd voor een rondleiding over het sluiscomplex.

door Ali van Vemde

De Brabantse roots zijn nog duidelijk herkenbaar, want in alle vroegte werden de echte Bossche bollen en worstenbroodjes gehaald voor de gasten. Daarna volgde de interessante rondleiding over het compex van de Prinses Irenesluizen. Het is indrukwekkend om te zien wat voor schepen hier dagelijks door varen. „Het aantal schepen is tegenwoordig minder, maar de schepen zijn groter en het tonnage is veel meer.” Natuurlijk kwam ook het plan, om aan Sluis Noord 31 appartementen te bouwen, ter sprake. Blij zijn ze er niet mee, nu staan er tien woningen en dat betekent veel meer verkeer en drukte. Vooral het feit dat de omwonenden (nog) niet betrokken zijn bij de plannen, verdient wat hen betreft geen schoonheidsprijs.

Het paar ontmoette elkaar tijdens de studie van Hans. Zij werkte er in de kantine en al direct was er een klik. Hans begon 50 jaar geleden bij Rijswaterstaat bij de technische dienst. In de loop der jaren vervulde hij diverse functies. Hun eerste huis aan de Sluis was op nummer 10. Om in aanmerking te komen voor de woning moesten ze nog wel even trouwen. „Het was dus eigenlijk een ‘moetje’,” vertelt Hans. Na een paar jaar terug te zijn geweest in Brabant, kwamen ze weer naar Wijk bij Duurstede waar ze aan de Sluis Noord op nummer 4 zijn gaan wonen. Inmiddels wonen ze op nummer 2.  Het echtpaar kreeg drie zoons. De vier kleinkinderen, drie kleinzoons en één kleindochter, komen nog regelmatig en blijven graag bij ze logeren.

Na zijn pensioen begon Hans zijn eigen bedrijf, Derks Elektro. Ook rijdt hij zwaar invalide mensen. Bij hockeyvereniging Dorsteti onderhoudt hij samen met anderen de velden. Daarnaast zet hij zich in voor de Vereniging oud medewerkers Rijkswaterstaat. In het verleden was hij voorzitter van Het Kleine Ros. Als rasechte Brabanders wordt er natuurlijk ook carnaval gevierd als K.V.  de Naaimachine. Ook Henny zet zich met hart en ziel voor anderen in. Zo doet ze boodschappen met blinde mensen en is altijd bereid iemand even naar het ziekenhuis te brengen. „Dan doen we met een dichte portemonnee.” Omkijken naar elkaar vindt ze belangrijk. Ze deed 25 jaar huishoudelijk werk en ze werkte bij Buitenhuis in de kantine.

Op vakantie gaan ze graag met hun Mazda MX-5. Met de cabrio rijden ze met veel plezier door Frankrijk, de tent gaat mee. Een vaste stop is dan altijd Lourdes, de stad die jaarlijks door miljoenen pelgrims wordt bezocht. Vier dagen lang helpt Henny bij een tehuis daar om mensen, soms in een ziekenhuisbed, er naar toe te brengen. Na die dagen gaan ze weer door met hun vakantie. Het geloof heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in hun leven. „Elke dag brand ik een kaarsje en bid ik voor de mensen in Oekraïne.”

Enorme poppen sieren de voortuin
advertentie
advertentie