Herinneringen ophalen aan de trouwdag
Herinneringen ophalen aan de trouwdag Ali van Vemde

Gerda en Eduard Winkel uit Wijk bij Duurstede hebben het nog steeds leuk na 50 jaar huwelijk

2 maart 2022 om 07:57 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE In de gezellige huiskamer, met heel veel bloemen, bezocht burgemeester Iris Meerts op 23 februari het echtpaar Winkel-Van de Berkt, om hen te feliciteren met het 50-jarig huwelijk. Vanzelfsprekend met een cadeautje, het felbegeerde ‘boterbriefje’, een gewaarmerkte kopie van de officiële trouwakte.

door Ali van Vemde

Gerda van de Berkt groeide op in Utrecht, Eduard in De Bilt. Hij werkte bij Volksgezondheid en tijdens een feestavond leerden ze elkaar via zijn collega kennen. Al direct volgde een relatie en negen maanden later trouwden ze in De Bilt vanwege de mooie trouwlocatie. Ze waren allebei nog jong, hij 20 en zij 23 jaar. Het bleek een goede stap, want nu, 50 jaar later, zijn ze nog steeds erg gelukkig met elkaar, hun twee kinderen en aanhang en de vijf kleinkinderen. Ze maakten er dan ook een mooie dag van met een uitgebreid ontbijt samen. Daarna kwamen de kinderen en kleinkinderen op bezoek. De kinderen wonen om de hoek en komen vaak langs. Samen passen ze twee keer per week op de kleinkinderen, dat hebben ze op alle vijf gedaan. Maar ook de kleinkinderen waar ze nu niet meer op hoeven te passen komen nog vaak langs voor de gezelligheid.

ZORGZAAM Op de vraag van burgemeester Meerts wat hij zo bijzonder vindt aan haar is het antwoord duidelijk. „Ze is heel lief en heeft veel aandacht voor de kinderen en kleinkinderen. Ze is erg zorgzaam en heeft ook altijd heel goed voor mijn ouders gezorgd.” Gerda denkt hetzelfde over hem. „Een betere man had ik niet kunnen krijgen. We hebben het heel leuk samen. Het is geven en nemen. Om voor zijn ouders te zorgen vond ik vanzelfsprekend. Mijn ouders zijn al jong overleden en mijn schoonouders zijn voor mij ook altijd goed geweest.”

WERK EN HOBBY’S Gerda heeft in de huishouding gewerkt en was cassière. „Een ontzettend leuke baan, je leert iedereen kennen. Dat heb ik een jaar of tien gedaan, tot de kinderen kwamen. Toen ben ik gestopt, dat was toen zo.” De coronatijd zijn ze goed doorgekomen. „Het is wel raar om bij je jarige kleinkind voor de deur te zingen. We hebben elkaar weinig gezien in die tijd.” Nu weer bijna alles mag wordt het weer tijd om aan vakantie te denken. In mei gaan ze naar Duitsland. Ook waren ze in Hongarije, het land waar hun schoondochter vandaan komt. Een prachtig land. De kleinkinderen zijn heel belangrijk, maar toch is er ook nog tijd voor hobby’s. Eduard is graag in zijn volkstuin aan de Middelweg aan het werk, Gerda houdt van borduren, haken en bezig zijn op de i-pad. Ook een spelletje yahtzee, kaarten of rummikub doen ze graag. Samen hebben ze op gymnastiek gezeten in Langbroek bij Teunie. Daar was hij jarenlang actief in het bestuur van SVL.

Omdat de plannen voor het 50-jarig huwelijksfeest al waren gemaakt toen er nog veel beperkende maatregelen waren in verband met corona, is het feest opgesplitst. „We gaan nu drie keer uit eten, een keer met de kinderen en kleinkinderen, een keer met familie en de derde keer met buren.”

Gerda en Eduard Winkel met het 'boterbriefje'
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie