Het echtpaar Van Rijswijk krijgt bezoek van burgemeester Iris Meerts
Het echtpaar Van Rijswijk krijgt bezoek van burgemeester Iris Meerts Ali van Vemde

65-jarig bruidspaar Van Rijswijk

Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE An en Gijs van Rijswijk-Starreveld vierden 29 augustus hun 65-jarig huwelijk. Zaterdag was er een feestje met de familie om deze bijzondere dag te vieren. Het ‘boterbriefje’, de gewaarmerkte kopie van de officiële trouwakte, is al in hun bezit, maar burgemeester Iris Meerts kwam namens de gemeente de felicitaties overbrengen en nam een prachtige bos bloemen voor ze mee.

door Ali van Vemde

Het echtpaar heeft drie kinderen, zeven kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Ze hebben het fijn samen, iedereen kan goed met elkaar overweg. In 1954 leerden ze elkaar kennen, ze weten het nog goed. „Het was op Koninginnedag in Waddinxveen, ik was er met een vriendin, hij met een vriend. Omdat het zo hard regende ging iedereen de feesttent in en zo raakten we aan de praat.” Mevrouw Van Rijswijk groeide op in Moordrecht, haar echtgenoot in Alphen a/d Rijn. „Toen ik bij haar thuis kwam, werd ik al direct liefdevol in het gezin opgenomen. Haar moeder heeft me altijd erg verwend.”

NIEUW-GUINEA Toen Van Rijswijk 9 jaar was, is hij viool gaan studeren. Later speelde hij nog een poosje bij het Philharmonisch orkest. Omdat hij van zijn moeder heel veel moest studeren, was de lol er al gauw af. Al op 16-jarige leeftijd ging Van Rijswijk bij de marine. Dat was niet altijd gemakkelijk, zeker niet toen hij voor anderhalf jaar naar Nieuw-Guinea werd uitgezonden. „Dat was een lange tijd alleen,” zegt mevrouw Van Rijswijk. „Ons oudste kind was toen anderhalf en moest niets van hem hebben toen hij terugkwam. Contact met elkaar had je bijna niet, internet en mobiele telefoons waren er nog niet, alleen brieven schrijven kon. Het betekende dat hij twee keer met Kerst en twee keer met Oud & Nieuw weg was. Ik vond het een vreselijke tijd.” Van Rijswijk werkte 20 jaar bij de marine, als administrateur.

VASTE STEK In de beginjaren van hun huwelijk zijn ze voor zijn werk veel verhuisd. Ze woonden in Bussum, daarna in Loosdrecht en Maartensdijk. Drieënvijftig jaar geleden verhuisde het paar naar Wijk bij Duurstede. Hier hebben ze hun plek gevonden, want ze wonen nog steeds in hetzelfde huis in De Engk. Ze hebben Wijk bij Duurstede zien veranderen van een verpauperd stadje met 4000 inwoners naar een mooie, gezellige stad. „Toen we hier kwamen wonen waren er nog volop boomgaarden om ons heen.”

BLIJ MET ELKAAR Op de vraag van de burgemeester of ze nog steeds blij zijn met elkaar volgt een volmondig ja! „Het mooist is dat we elkaar trouw zijn gebleven. Het is zo vertrouwd na zoveel jaar samen. We zijn heel gelukkig met onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.” Wat er nog kan, doen ze nog steeds zoveel mogelijk samen, zoals de boodschappen. De gezondheid wordt wat minder en fietsen en wandelen gaat niet meer. Tot voor kort deden ze alles zelf in de huishouding, mevrouw Van Rijswijk werkte heel graag in de tuin. Het laatste jaar zijn ze heel veel thuis geweest vanwege corona. „We zijn blij dat er nu weer wat meer kan. Mijn eigen huis en tuin heb ik nu wel gezien.”

advertentie
advertentie