Brandstichting Steenstraat
Brandstichting Steenstraat dumpert.nl

Overlast door jongeren in Wijk bij Duurstede flink gestegen

17 februari 2021 om 10:08 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Het aantal incidenten van jongerenoverlast steeg vorig jaar van 137 naar 282, een flinke stijging. Ongetwijfeld is één van de oorzaken corona. De gemeente, politie en jongerenwerk hebben de handen ineengeslagen om snel in te spelen op jeugdoverlast. Burgemeester Iris Meerts begrijpt de frustraties en de verveling bij jongeren. „Door met hen te praten willen we kijken wat we voor hen kunnen doen. Ik ben ook hun burgemeester. Maar overlast kan niet worden goedgepraat.”

door Ali van Vemde

Voor jongeren is er het afgelopen jaar veel veranderd. Ze hebben niet veel mogelijkheden om elkaar te zien. Wat zij vooral missen is samen chillen. Dat doen ze onder andere in het stadspark en bij de haven. „De overlast die wordt ervaren is vooral schreeuwen en vuilnis op straat achterlaten. Meerts: „Mensen zijn nu meer thuis en ervaren daardoor ook meer overlast. Maar we hebben ook te maken met serieuze vernielingen, zoals de bus van Stichting Binding met oud en nieuw, de brandstichting aan de Steenstraat. Daar ben ik heel duidelijk in, openbare orde verstoring accepteren we niet, dat wordt hard aangepakt.”

IN GESPREK „Samen met wethouder Wil Kosterman voer ik veel gesprekken met jongeren, maar dit moet nog beter,” zegt Meerts. We begrijpen dat het voor hen moeilijk is. Het aantal depressieve jongeren is met 37 % gestegen. Er is ook echt niets meer te doen. Volwassenen hebben structuur, zij zijn hun ritme kwijt. We zijn echt bezig met plekken waar zij terecht kunnen. We willen bijvoorbeeld kijken of er een inloopplek gevonden kan worden. Maar ook daar bereik je niet alle jongeren mee. Samen met Stichting Binding kijken we wat er mogelijk is.” Ook wordt veel aandacht besteed aan de groepsaanpak. „Bij problematische jongeren willen we bij hen thuis op bezoek om te praten over de frustraties en problemen. Als zij willen meewerken dan kun je ook dingen toezeggen. Als ze niet mee willen werken dan volgt een strengere aanpak. Zo willen we individueel actie ondernemen, liefst samen met de ouders. We willen eerst investeren en aan de voorkant alles doen om de overlast te voorkomen. Maar we zullen ook repressief handhaven als dat nodig is.” Een van de punten van aandacht is daarnaast de handel in drugs. „Sinds december 2019 heeft de gemeente een Damocles beleid met als doel preventie en beheersing van drugsgebruik.”

RELLEN IN WIJK Na het ingaan van de avondklok kwamen er al snel berichten over het oproepen tot rellen in Wijk bij Duurstede. Meerts: „Wij hebben toen direct actie ondernomen. Jongerenwerk heeft direct contact gezocht met jongeren en de politie en boa’s waren zeer alert. Zo is iedereen gecontroleerd bij de toegangswegen en kon dit gelukkig worden voorkomen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie