Jannie en Willem Kool zijn 60 jaar getrouwd
Jannie en Willem Kool zijn 60 jaar getrouwd Ali van Vemde

60-jarig bruidspaar Kool-Van den Berg

22 december 2020 om 15:04 Mensen

COTHEN Alles is anders dit jaar. Afgelopen week werden de coronamaatregelen nog verder aangescherpt. Dit betekent ook dat burgemeester Iris Meerts even geen bezoek meer brengt aan de 50- en 60-jarige bruidsparen. Wel ontving het 60-jarige bruidspaar Jannie en Willem Kool namens de gemeente een prachtige bos bloemen en het ‘boterbriefje’ op deze bijzondere dag. De burgemeester komt bij hen op bezoek zodra het weer kan.

door Ali van Vemde

Drie jaar geleden kwam het echtpaar naar Cothen vanuit Woerden. Allebei zijn ze geboren in Lange Ruige Weide, het tegenwoordige Driebruggen. Het is dan ook daar dat ze elkaar leerden kennen. Op de ijsbaan sprong de vonk over, het was liefde op het eerste gezicht. Na zes jaar verkering trouwden ze in het gemeentehuis in Driebruggen. De nieuwe woonplaats werd Woerden, waar ze heel lang met veel plezier hebben gewoond. Inmiddels is Jannie 82 en Willem 85 jaar. Omdat hun vier kinderen allemaal in Wijk bij Duurstede wonen, was het prettiger als ze in de buurt kwamen wonen.

Jannie werkte lange tijd in de huishouding, haar man was werkzaam in de keukenbranche. „Vooral in de aanrechtbladen,” vertelt hij. „Ik was er eindverantwoordelijk en heb er 25 jaar, tot aan mijn pensioen, gewerkt.” Het echtpaar kreeg drie dochters en een zoon. Ze genieten van hun zes kleinkinderen en, sinds vorige week, vier achterkleinkinderen.

GROTE OVERGANG Voor het echtpaar Kool was het een hele overgang om van Woerden naar Cothen te verhuizen. Winkelen deden ze graag, maar dat gaat nu niet meer zo gemakkelijk. Toch bevalt het ze goed in het WoZoCo, met de kinderen in de buurt. „Nu is het stil, want er mag even niets meer worden georganiseerd.” Maar ook thuis vermaken ze zich goed. Willem brengt zijn tijd vooral door met het lezen van kranten en zit een groot deel van de dag achter zijn laptop. „Hier kan ik ook de krant van Woerden lezen en allerlei wetenswaardigheden vinden.” Hij is dan ook goed op de hoogte van het nieuws. Een andere grote hobby is video bellen, dat doet Willem veelvuldig met de kinderen. Jannie houdt erg van schoonmaken. Alles in huis doet ze dan ook zelf; wassen, strijken, het huis netjes houden. „Ze kan precies zien wanneer ik in de linnenkast iets heb verlegd,” vertelt Willem. Vroeger genoot Jannie ervan om te zingen bij het kerkkoor.

VAKANTIE Wat het echtpaar ook altijd graag deed, was op vakantie gaan. „We zijn geen kampeerders,” benadrukken Jannie en Willem. Fietsen in Nederland, maar ook met de bus of met het vliegtuig naar Oostenrijk en Spanje. Dat deden ze samen met vrienden. Nu ze wat ouder worden gaat dat niet meer, maar ze zijn blij dat ze allebei gezond zijn. „Dat is belangrijk.” Autorijden doet Willem nog steeds, maar dan alleen voor de boodschappen en om naar de kinderen te gaan.

Een feest geven, dan kan door de corona maatregelen niet, maar het echtpaar kreeg heel veel kaartjes, berichtjes en telefoontjes. Heel bijzonder was ook de brief die ze kregen van Koning Willem Alexander en de commissaris van de koning met de felicitaties. De kinderen zorgden ervoor dat het huis toch werd versierd en zij kwamen natuurlijk wel even langs op deze bijzondere dag.

Het bruidspaar met het 'boterbriefje'
advertentie
advertentie