Gijs en Leni bij 'hun' boom
Gijs en Leni bij 'hun' boom Ali van Vemde

De boom in Bijzonder Bos van Gijs en Leni Dorrestijn

26 augustus 2020 om 10:46 Overig

WERKHOVEN/DRIEBERGEN Het is bijna een jaar geleden dat de eerste bomen werden geplant in Bijzonder Bos. Bomen om herinneringen levend te houden. De eerste tien bomen zijn inmiddels geplant, binnenkort volgen er weer vijf. Ieder heeft een eigen reden om hier een herdenkingsboom te planten.

door Ali van Vemde

Op de kleine parkeerplaats aan de Zuwe tref ik Jolanda Dorrestijn met haar ouders Gijs en Leni. Samen lopen we naar de plek waar zij op 2 november vorig jaar de boom hebben geplant. „Op 3 oktober waren we 50 jaar getrouwd,” vertellen ze. „Jolanda vroeg ons toen wat we graag als cadeau zouden willen. In de krant hadden we gelezen over de opening van Bijzonder Bos. Vaak krijg je met dit soort gelegenheden toch dezelfde cadeaus en eigenlijk hebben we alles al wel. Verre reizen, zoals naar Australië, maakten we al toen we in de vijftig waren. Daarom leek het ons mooi om zo een blijvende herinnering aan deze dag te hebben.” Ze namen een kijkje tijdens de eerste open dag van Stichting Bijzonder Bos en waren direct enthousiast. Ook de kinderen vonden dit een mooi blijvend cadeau. Het 50-jarig huwelijk werd gevierd met een mooi feest voor hun drie kinderen en de vier kleinkinderen en een vakantie op Terschelling.

Wat deze plek voor Gijs en Lenig zo bijzonder maakt is de ligging. Hij komt van Beverweerd waar zijn vader jachtopziener was en zij komt uit Cothen, deze plek ligt in het midden. De herinneringen aan de dag dat de boom werd geplant zijn nog levendig. „Het was een hele leuke dag. Met paard en wagen werden we in groepen hiernaartoe gebracht. Wat ons heel erg aansprak was de persoonlijke aandacht. Na de instructies kregen we een kistje met gereedschap en zijn we aan de slag gegaan. Het gat was gelukkig al gegraven. We kregen alle tijd om met de familie bij ‘onze’ boom, een zomereik, door te brengen. Met een borreltje en hapje erbij werd het een fantastisch moment.” Bij iedere boom die wordt geplant wordt een houten naambordje geplaatst.

Bijzonder Bos is een plek waar ze regelmatig naar toe gaan. Het paar is nog bijzonder actief, zo repareert Gijs nog steeds heftrucks. Leni past graag op de kleinkinderen en houdt ervan een beetje te rommelen. Daarnaast doen ze ook dingen samen. „We fietsen en wandelen graag en komen hier nog wel eens langs. Ook was Gijs er met zijn kleinzoon. Het valt ons op dat er veel mensen komen kijken hier.” Ze kijken nog eens rond en zien dat er veel veranderd is. Er is flink gesnoeid. De plekken waar binnenkort vijf nieuwe bomen worden geplant, staan klaar.

Nu zijn de bomen nog niet zo groot, maar over een aantal jaren zal dat anders zijn en wordt het echt een bos. „Wie weet, misschien plaatsen we over tien jaar wel weer een herdenkingsboom.” Op ons gemak lopen we terug naar de parkeerplaats. Bij het afscheid nemen laat Gijs weten dat er toch vooral verteld moet worden hoe betrokken Lisette Geelen is. „We hebben grote bewondering voor de manier waarop zij dit doet en haar persoonlijke aanpak. Wij hadden ons geen mooier cadeau kunnen wensen.”

Zie bijzonderbos.nl voor alle mogelijkheden.

advertentie
advertentie