Kasteel en buitenplaats: Broekhuizen - Wijks Nieuws | Nieuws uit de regio Wijk bij Duurstede

Kasteel en buitenplaats: Broekhuizen

14 aug, 11:13 Historie
Cees Keur
Achterzijde Broekhuizen
Achterzijde Broekhuizen

Vlakbij, op de Utrechtse Heuvelrug, vind je de zogenaamde Stichtse Lustwarande. Dat is de verzamelnaam voor een aantal landgoederen en buitenplaatsen met hun bijbehorende parken, bossen en tuinen. De adel en later ook de rijke kooplieden bouwden landhuizen om hun zomers in door te brengen. We staan stil bij de historie van een aantal buitenplaatsen.

Broekhuizen ligt ten oosten van de Langbroekerweg in de buurtschap Darthuizen. De oudste vermelding van de naam Broekhuizen is in 1219. Dan komt de persoonsnaam Broekhuizen voor in een document, namelijk Egidius de Brokhuse en later weer in 1228: de Bruochusen.

In onze omgeving komt de naam 'broek' vaker voor in namen en plaatsnamen. Langbroek, Overlangbroek, Broekhuizen en Oud-Broekhuizen om er een paar te noemen. Deze plaatsen hebben gemeen dat er iets te zeggen valt over hun locatie. Letterlijk betekent 'Broekhuizen' dat er huizen aan een stuk laaggelegen gebied staan dat nat blijft door opwellend grondwater (kwel). Broekland is ook een langs een rivier of beek gelegen laag stuk land dat regelmatig overstroomt en 's winters vaak langer..

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: In Zeist kon je goed jagen én fruit eten
PREMIUM
Afbeelding
Overig Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Wie was Jacob B?; dystopische roman van John Beringen
PREMIUM
Afbeelding
Historie De Kromme Rijn vertelt; zorg voor de Lekdijk door de eeuwen heen
PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: Forteiland als thuisbasis voor planten en dieren
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer Deze zomer nog geen motorverbod op de Lekdijk