Blij met het 'boterbriefje'
Blij met het 'boterbriefje' Ali van Vemde

50-jarig bruidspaar Douma

9 december 2020 om 07:46 Mensen

Het begon op 11 november 1969 om kwart over drie

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is niet de dag geworden die ze in gedachten hadden, met een gezellig feest bij de Oranjerie van Huis Doorn, maar dat halen ze in als ze 55 jaar zijn getrouwd. Vanwege hun gezondheid en die van anderen zijn de contacten in deze coronatijd beperkt. Toch was het een beetje feest. Het huis was door de kinderen versierd en burgemeester Iris Meerts was welkom om het paar namens de gemeente te feliciteren. Voor hen bracht ze het 'boterbriefje' mee, een gewaarmerkte kopie van de originele trouwakte. En al wordt het geen groot feest dit jaar, de huiskamer staat wel vol met prachtige bossen bloemen en veel kaarten.

door Ali van Vemde

Het waren andere tijden toen Henriëtte van der Velde en Lammert Douma elkaar leerden kennen. Hij werkte bij een elektra detailhandel en installatiebedrijf in Utrecht toen zij kwam solliciteren als caissière. „Dat was op 11 november 1969 om kwart over drie,” weet Douma nog goed. „Ze droeg een groen mantelpakje.” Vanzelfsprekend werd ze aangenomen. Het begon direct al goed. Op een plank achter haar moest hij een stofzuiger plaatsen, maar deze viel bijna bovenop haar. „Een uurtje later kwam hij een zakje dropjes brengen voor de schrik. Daarna kwam hij ieder uur langs om een dropje te halen.” Het lukte hen om in december in dezelfde periode vrij te krijgen. Samen gingen ze een dagje naar Amsterdam en onderweg nog langs een studio in Loenen a/d Vecht, waar een kennis werkte. Daar werd het programma 'Opmaat' opgenomen met Letty Kosterman. Op de voorste rij mochten ze plaatsnemen en een dag later waren ze samen pontificaal te zien op televisie. Omdat in die tijd je niet als partners bij hetzelfde bedrijf mocht werken, vertrok Henriëtte. Een jaar later zijn ze getrouwd. Douma ging werken bij V&D als technicus en bleef daar ruim 30 jaar werkzaam.

FIJNE PLEK Het echtpaar woonde in verschillende plaatsen in het land, waarvan 24 jaar in Doorn. Toen Douma in 2014 ziek werd zijn ze gaan kijken naar een appartement. Zo kwamen ze in Wijk bij Duurstede waar hun dochter al woonde. Twee jaar geleden kwam ook hun andere dochter in Wijk wonen. Inmiddels willen ze hier niet meer weg. „We zijn de binnenstad erg gaan waarderen en proberen zoveel mogelijk hier onze boodschappen te doen.” Ze bewegen zoveel mogelijk en houden van wandelen en fietsen. De Achterhoek hebben ze in hun hart gesloten.

GEZIN Samen kijken ze terug op een mooie tijd met het gezin. Ze zijn trots op hun twee dochters. en zeker ook op de twee kleinzoons. „Het zijn fantastische jongens.” Zelf hoefden ze niet zo nodig in de krant, maar wel zijn ze supertrots op hun kleinzoon Rens die afgelopen maanden regelmatig in de krant stond. Eerst met zijn koelbloedige actie toen er koeien ontsnapten en hij de dieren bleef volgen zodat de brandweer ze kon traceren, later met zijn opruimactie bij de Lek.

Het 'boterbriefje' voor het bruidspaar Douma
advertentie
advertentie