Frans van der Tol
Frans van der Tol SP Wijk bij Duurstede
raadspraat

Nieuw leiderschap

29 maart 2023 om 08:13 Opinie Raadspraat

Het zou allemaal anders gaan. Met het nieuwe leiderschap zou het kabinet anders gaan werken. Hoe faliekant dit mislukt is, is de afgelopen weken wel aangetoond. Best vreemd dat geen enkel medium dit nieuwe leiderschap er de laatste weken eens bij heeft gepakt. Nog gekker is dat veel zaken wel gewoon doorgaan. Zo loopt er een discussie over de Spreidingswet, het verdelen van statushouders en vluchtelingen over het land.

Enkele weken geleden is de raad over deze wet bijgepraat. Tijdens deze bijeenkomst lag de nieuwe wet nog niet bij de Tweede Kamer. Het kabinet was nog aan het bekijken hoe zij de opmerkingen vanuit de andere besturen mee kon nemen. De Vereniging van Gemeenten (VNG) had veel moeite met de wet omdat er zeer veel onduidelijkheden in zaten. En ook de provincies en zelfs het COA, die de opvang regelt, hadden commentaar.

Afgelopen week werd duidelijk dat al de opmerkingen wederom voor niets waren. Het kabinet stuurde het wetsvoorstel bijna zonder wijzigingen naar de Tweede Kamer. Er is niets gedaan met opmerkingen vanuit de VNG of de andere organisaties. Deze reactie zegt genoeg; de wet wordt onuitvoerbaar en zal ineffectief zijn. Gemeenten worden dus weer in de steek gelaten. De onderliggende regelgeving is niet getoetst op haalbaarheid. Als gemeenten al aan de slag wilden gaan, ze kunnen niks. Bovendien stelt men vast dat de samenwerking met de provincie (in Utrecht toch al geen sterk punt) op deze manier ondermijnt wordt en gemeenten zo moeilijk draagvlak kunnen creëren.

Als gemeente zitten we weer in de val. Weer taken zonder knaken? Weer een onmogelijke opdracht uitvoeren? Daar hebben we er al genoeg van, in de jeugdzorg, handhaving, scholenbouw, stikstof. Allemaal verplichte zaken. Zo komen lokale bestuurders alleen maar in de problemen. De kloof groeit en groeit. De hoop van de VNG en andere overheden is nu gevestigd op de Tweede Kamer. Daar ligt de vraag voor of en hoe deze nieuwe opdracht over de schutting gegooid wordt. Hopelijk hebben fracties hier wel wat geleerd de afgelopen weken. En hopelijk tonen zij eindelijk wel dat nieuwe leiderschap, dat belooft is.

Frans van der Tol, SP

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie