Wout Slijper
Wout Slijper Wout Slijper
Raadspraat

Democratie voor onder de 18

1 maart 2023 om 07:30 Opinie Raadspraat

Sinds enige tijd werk ik bij ProDemos, huis voor democratie en rechtsstaat. Een aantal keer per week begeleid ik in Den Haag een klas middelbare scholieren. Een bezoek aan de (tijdelijke) Tweede Kamer, even stilstaan bij de Koninklijke Schouwburg, waar deze jaren de Troonrede wordt voorgelezen, de tijdelijke Eerste Kamer aan de Lange Voorhout. Middels een aantal spelvormen komen de jongeren in aanraking met de beginselen van onze politiek. Op de vraag hoe je een probleem dat je ervaart, kenbaar kunt maken in Den Haag (demonstreren, petitie, e-mailen etc.) antwoordde ooit een meisje op onschuldige toon: ,,Je kan toch ook gewoon een revolutie starten.” Ik heb haar uitgelegd, dat dat in Nederland in strijd is met de rechtsstaat. Het woord ‘gewoon’ in haar antwoord spookt nog wel eens door mijn hoofd. Ik geef dit voorbeeld, om aan te geven dat de belevingswereld op de middelbare schoolleeftijd soms nog ver van de realiteit staat.

En nu twijfel ik: ga ik hier door op het raadsbesluit van vorige week, waarmee het mogelijk wordt, dat iedere inwoner van Wijk bij Duurstede – ongeacht leeftijd – een burgerinitiatief kan indienen, dus ook kinderen van zeg: 7 jaar? Het besluit is op democratische wijze tot stand gekomen. De VVD stemde tegen wegens het ontbreken van een minimale leeftijd. Maar de meerderheid beslist. Het heeft geen nut om hier nog verder op in te gaan.

Het heeft meer zin om deze ervaring door te geven aan de scholieren. Soms moet je accepteren dat jouw mening niet door de meerderheid wordt gesteund. De vrijheid van meningsuiting geldt immers niet alleen voor jou, maar ook voor bijna 18 miljoen anderen.

En verder: maak naast demonstreren, een petitie opzetten of een kamerlid e-mailen ook gebruik van de andere mogelijkheden van invloed, die de democratie biedt: kom inspreken in een Gemeenteraadsvergadering of maak gebruik van het burgerinitiatief. Als dit bij een aantal scholieren landt en dat mijn maatschappelijke footprint vormt, ben ik tevreden.

En o ja, aan u lezer van 18 jaar of ouder: ga stemmen op 15 maart voor de Provinciale Staten!

Wout Slijper,
VVD

advertentie
advertentie