Freddy Scherpenzeel
Freddy Scherpenzeel H.C. RIJNIERSE
RAADSPRAAT

BurgerBelangen wil eerst goed gesprek over asielzoekers

14 juni 2023 om 08:05 Overig Raadspraat

In het raadsmemo en het direct daaropvolgende persbericht lazen wij over het onderzoek naar de mogelijkheden voor een schip voor asielzoekers. Poeh! Dat doet wel wat met de samenleving. We waren er een beetje door overvallen en zo voelde een deel van de inwoners zich ook, zo lazen we. Een schip met 80-100 asielzoekers, dat is een behoorlijke beslissing. Wat vinden inwoners hiervan? Wat is er aan de hand en waar staan we?

Spreidingswet
De overheid is bezig met de spreidingswet. De verwachtte ingangsdatum van deze wet is 1 januari 2024. In deze wet wordt geregeld dat asielzoekers per provincie verdeeld worden en er binnen de provincie afspraken gemaakt worden over welke gemeenten welke last dragen. Elke gemeente komt met een opvangplan. Mocht dit plan er niet liggen, dan kan de overheid dwang toepassen.

De spreidingswet kent stevige kritiek. Raad van State en het COA vinden de wet te moeilijk en onduidelijk. De huidige coalitie, bestaande uit VVD, D66,CDA,CU blijft echter achter dit plan staan. Den Haag drukt dus, ondanks de kritiek, door.

Eerste Kamer
Met de overwinning van BBB is de vraag of de spreidingswet in de Eerste Kamer wel een meerderheid kent. BBB is felle tegenstander en noemt het “gewoon dwang”. De Eerste Kamer kan een wet tegenhouden maar ook daar zijn de coalitiepartijen goed vertegenwoordigd.

Zeg eens nee als gemeente
“nee” zeggen kan dus leiden tot dwang vanuit het Rijk. Een situatie die je als kleine gemeente wil voorkomen. Je hebt dan zelf geen inspraak meer. Toch is er ook nog genoeg tijd om met inwoners op te trekken. Wat gebeurt er als we niets doen? Wat gebeurt er als dat schip er komt? Zijn er nog andere opties? Dit is niet eenvoudig. Bij zo een beslissing wil je dat mensen hun stem kunnen laten horen.

BurgerBelangen wil de tijd tot 2024 gebruiken om het hier over te hebben. Het is uiteindelijk onze taak als raad om hier een beslissing over te nemen. Dat kan alleen als we ook naar onze inwoners luisteren. Dit is een beladen onderwerp, dat staat vast. Wij zullen dit onderwerp agenderen, zoals dat heet in gemeenteland. Dan kan iedereen meepraten, ook jij!

Freddy Scherpenzeel, raadslid BurgerBelangen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie