Afbeelding
Kuun Jenniskens

Raadsvergadering geeft nog geen duidelijkheid over vertrekdatum asielzoekers

20 september 2022 om 22:47 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Raadsfracties waren vanavond (20 september) in de gelegenheid om ‘wensen en bedenkingen’ mee te geven aan het college aangaande hun voorgenomen besluit om de asielzoekers tot begin oktober in sporthal Marienhoeve te huisvesten. Dat is een overschrijding van de beloofde termijn van vier weken. De gemeenteraad kon niet over dit besluit stemmen. Het is aan het college om de punten die door de raadsfracties zijn ingebracht, te wegen bij hun definitieve besluit. 

door Kuun Jenniskens

Burgemeester Iris Meerts legde de grondslag uit onder deze nieuwe ontwikkeling: ,,De gemeente die bereid is deze asielzoekers op te vangen heeft meer tijd nodig. Daarom heeft het college besloten de menswaardige lijn te kiezen en te gaan voor een veilige plek. Wij als college zijn daar erg blij mee. Aan het gezegde ‘een mens, een mens, een woord, een woord’ wil ik iets vastknopen.” Burgemeester Meerts noemde humanitaire opvang net iets belangrijker dan een aantal dagen. Ze voegde toe dat het voor de korfbal geen probleem is en dat er vanuit Wijk Sport alle medewerking wordt verleend. 

Alle raadsfracties hadden - net als de burgemeester - woorden van dank aan de 60 vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken om de asielzoekers op te vangen.

Welke gemeente zich op dit moment klaarmaakt om deze 80 asielzoekers - dit keer voor een tijdsbestek van een aantal maanden - op te vangen, mag Wijk bij Duurstede niet bekend maken. Dat wil die gemeente zelf doen. Naar zeggen van de burgemeester gaat het om een kantoorlocatie die verbouwd moet worden. Een aannemer is momenteel aan de slag om het gebouw gereed te maken. ,,Deze termijn is overzienbaar”, zo meende het college. 

VVD en Burgerbelangen vroegen om meer uitsluitsel over de datum, maar die kon de burgemeester niet geven omdat er een aannemer aan de slag is: ,,Ik wil geen datum noemen, maar het wordt begin oktober, dat is heel hard.”

PCG noemde het een christenplicht om dit voorstel te steunen: ,,Het zijn onze gasten en die stuur je niet zonder jas de regen in.” Ook voor D66 weegde het zwaar om humanitair te zijn: ,,Ook als het moeilijk is. De overheid heeft steken laten vallen in Ter Apel en wij pakken de brokstukken op. Daar ben ik trots op, dat wij mensen niet op een grasveld laten liggen.”

SamenWerkt kon zich vinden in dit besluit: ,,Bij een crisis gaat er altijd veel fout en hier is veel goed gegaan. Mijn complimenten.” Ook het CDA stemde in met de verlenging tot begin oktober. 

De VVD zei niet te kunnen leven met ‘dit open einde’ - zeker nu het vertrouwen zo laag is in politiek en bestuur vindt de partij het belangrijk om afspraken overeind te houden. Duurstede voor Democratie vroeg of de burgemeester bewust is van het gebrek aan vertrouwen dat inwoners op social media hebben geuit over de beloofde termijn van vier weken? Hierop zei burgemeester Meerts: ,,Mensen die moeite hebben met dit beleid kunnen met ons in gesprek. Twee mensen hebben gereageerd op de brief aan de inwoners. Tien mensen kwamen langs en we kregen 23 telefoontjes - meest waren vragen om meer informatie. Sociale media geven een vertekend beeld, wij kijken naar de echte werkelijkheid. De overgrote meerderheid draagt dit besluit en daar zijn we heel dankbaar voor.”

De drie fracties Burgerbelangen, Duurstede voor Democratie en de VVD dienden een motie van treurnis in. Freddy Scherpenzeel (Burgerbelangen): ,,Deze gaat niet over of we wel of niet asielzoekers langer willen opvangen, maar alleen over het proces, het gekozen beleid en de communicatie - zaken waarbij het college ons inziens steken heeft laten vallen.” De fracties van D66, PCG, SP, SamenWerkt en CDA steunden deze motie niet - daarmee werd deze motie van treurnis niet aangenomen.

Wanneer het college een definitieve beslissing neemt over begin oktober als datum waarop de asielzoekers naar elders vertrekken, is niet bekend gemaakt. Het college gaat nu eerst de inbreng vanuit de gemeenteraad wegen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie