Zwemplas Gravenbol
Zwemplas Gravenbol Ali van Vemde

Koppelkansen Sterke Lekdijk; geen fietspad naar Gravenbol

7 juli 2022 om 18:18 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Niet alle negen koppelkansen voor het project Sterke Lekdijk kregen de goedkeuring van de Wijkse gemeenteraad. Het fietspad naar de Gravenbol gaat niet door. Met een creatieve oplossing probeerde Burgerbelangen dit plan niet volledig te laten sneuvelen. Het koste wat moeite, maar na steun vanuit meerdere raadsfracties gaat wethouder Buijtelaar het Burgerbelangen advies toch opvolgen. 

door Kuun Jenniskens

Nu de Lekdijk op de schop gaat - zoiets gebeurt slechts eens in de vijftig jaar - lijkt het slim om een aantal wensen mee te nemen. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), die moet zorgen voor veilige dijken en droge voeten, noemt dit koppelkansen. HDSR wil dergelijke kansen meenemen in het project en de planning, maar er in de meeste gevallen niet voor betalen. De Wijkse gemeenteraad moest dinsdag 7 juli voor negen koppelkansen beslissen of het hier geld voor over had. De negen koppelkansen kosten samen bijna 2,5 miljoen euro.

KRAP BIJ KAS De gemeente Wijk bij Duurstede zit zeer krap bij kas. De belangrijkste investering in deze raadsperiode is de bouw van twee nieuwe brede basisscholen - hier is waarschijnlijk 15 miljoen euro mee gemoeid. Om dit veilig te stellen stemden CDA en D66 tegen alle koppelkansen.

Het CDA is van mening dat je onderscheid moet maken in ‘need to have’, of ‘nice to have’. ,,Daarom zeggen wij nee tegen alle koppelkansen, de scholen zijn ‘need to have’ en daar stoppen wij ons geld in.” De VVD vindt het belangrijk dat er voldoende geld moet blijven voor scholen en jeugdzorg. ,,Maar een fietspad naar de Gravenbol is voor ons ook ‘need to have’. Voor de veiligheid van de fietsers. Wij gaan niet uit van een Stadsstrand.” Een fietspad naar de Gravenbol kost 1,2 miljoen euro. SamenWerkt is tegen dit fietspad vanwege het aangrenzende Natura 2000 gebied.

WEL AANTAL VERBETERINGEN VOOR VOETGANGERS EN FIETSERS Uiteindelijk stemde niemand voor de koppelkans om een fietspad bij de Molenvliet aan te leggen. Ondanks de tegenstem van CDA, D66 en Duurstede voor Democratie (DVD) waren er voldoende stemmen voor het verbreden van het bestaande fietspad tussen de Molenvliet en de Mariënhoeve. Ook koppelkans fietspad Mariënhoeve heeft de goedkeuring van de raad gekregen. Hetzelfde geldt voor het fietspad langs de Veerweg, waar ook een voetpad wordt aangelegd. Het verlengen van het Vrouwenpoortpad is unaniem afgewezen. Ook de rustpunten kregen geen enkele steun. Wel komt er nog een voetpad bij de Beermuur. Een fietspad naar de Gravenbol kreeg alleen steun van VVD, Burgerbelangen en PCG. Zij vinden dit fietspad van belang vanwege de verkeersveiligheid. Dat bleek onvoldoende en zodoende kan het fietspad niet doorgaan. 

ALVAST TALUD LATEN AANLEGGEN? Burgerbelangen probeerde de pijn van het afwijzen van een fietspad naar de Gravenbol te verzachten door met een motie HDSR te vragen om wel alvast de fundering voor het voetpad aan te leggen - omdat dit naar hun inzicht op kosten van HDSR gaat. Het idee is dat Wijk bij Duurstede in een later stadium - op een moment dat er wel geld beschikbaar is - een besluit kan nemen om het fietspad aan te leggen.

Wethouder Hans Buijtelaar leek in eerste instantie niet te vermurwen: ,,Ik kan niets met deze motie omdat een fietspad naar de Gravenbol net is weggestemd.” Burgerbelangen zei met deze motie niet om geld te vragen, maar alleen te vragen om met HDSR over het talud in gesprek te gaan. D66 noemde dit een creatieve oplossing, net als de PCG. Ook de VVD wilde dit wel nader onderzocht zien.

Na veel mitsen en maren beloofde de wethouder met HDSR te gaan praten: ,,Maar ik ga geen afspraken maken die kosten met zich meebrengen, want dat mandaat heb ik niet.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie