Aanleg van zonnepanelen op fruitloods in het naburige Bunnik
Aanleg van zonnepanelen op fruitloods in het naburige Bunnik Eveline Westeneng

Definitief RES besluit Wijkse gemeenteraad: 60 hectare zonnevelden en zon op dak

17 september 2021 om 17:18 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Alleen met tegenstemmen van Burgerbelangen heeft de Wijkse gemeenteraad op dinsdag 14 september besloten om de Regionale Energie Strategie vast te stellen - in de wandelgangen beter bekend als de RES 1.0. Het Wijkse bod omvat 60 hectare zonnevelden, en zoveel mogelijk zon op dak. Geen windenergie.

door Kuun Jenniskens

De Wijkse raad nam ook een motie van SP, CDA en VVD aan. Deze motie vraagt om een goed uitgewerkt lokaal participatiemodel. Ook moet de gemeente milieu-en gezondheidsoverwegingen meenemen in de verdere uitwerking van energieprojecten. De motie vraagt daarnaast om het opzetten van een regionaal kennisnetwerk van gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijven - mogelijk met netwerk U10/U16 als trekker van dit proces. Zeker dat laatste werd waardevol gevonden, om gezamenlijk de feiten op een rij te krijgen. Ook wethouder Hans Buijtelaar (VVD) vond dit een goed idee.

Op dit moment bedraagt de opwek van grote zonnedaken binnen de gemeente 0,004 TWh. De berekende opwek van 60 hectare zonnevelden bedraagt 0,057 TWh. Samen is dat 0,061 TWh. Ofwel 3,4 % van de beoogde 1,8 TWh voor de hele regio. 

Gekeken naar het aantal inwoners in het U16 gebied is dat 2,6%. Gezien het aantal huishoudens gaat het om 2,3% en qua oppervlak om 4,3%. Wijk bij Duurstede draagt iets meer dan gemiddeld bij aan de RES 1.0. Keurig op tijd, ruim voor de einddatum van 15 oktober, ligt dit bod bij de rijksoverheid. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie