Meekoppelkansen bij Veerweg en Marienhoeve
Meekoppelkansen bij Veerweg en Marienhoeve Kuun Jenniskens

Bijna 2,5 miljoen Wijks geld nodig voor koppelkansen Lekdijk

4 juli 2022 om 13:03 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Dinsdagavond 5 juli moet de gemeenteraad een besluit nemen over koppelkansen voor de Lekdijk. Het college legt alle koppelkansen - voetpaden en fietspaden - voor met het bedrag ernaast. Het is aan de gemeenteraad om de keuze te maken. Voor Wijk bij Duurstede ligt er voor een bedrag van 2.468.915 euro aan kansen. Hierbij hoort ook een fietspad naar de Gravenbol dat 1,2 miljoen kost.

door Kuun Jenniskens

De raad krijgt 9 beslispunten voorgelegd die passen bij drie koppelkansen. Omdat de Lekdijk toch op de schop gaat lijkt het een prima moment om een aantal wensen gelijktijdig uit te voeren. 

Langs de Molenvliet en de Lekdijk-Oost ligt een apart fietspad, dat wordt onderbroken. Fietsers worden daar gedwongen om over de weg te rijden. Om reden van verkeersveiligheid is het verbinden van beide fietspaden gewenst. Om dezelfde reden is de wens om het fietspad vanuit Molenvliet richting het centrum van Wijk bij Duurstede (via de Lekdijk-Oost) door te trekken.

Om te voorkomen dat fietsers links wachtende auto’s gaan inhalen is een fietsstrook vanuit verkeersveiligheid richting het veer gewenst. Men denkt aan een fietsstrook in combinatie met het verplaatsen van rijbaan richting de dijk, om zo ruimte te maken voor een voetpad zonder dat grond verworven hoeft te worden.

Het Vrouwenpoortpad eindigt nu een kruising te vroeg; het doortrekken tot de kruising met de Havenweg is gewenst zodat fietsers richting het centrum niet noodgedwongen het laatste stuk over de weg moeten rijden.

Het voetpad vanaf de Beermuur eindigt halverwege; terwijl er veel gewandeld wordt, ook richting Aalswaard. De wens is een voetpad aan de buitenzijde (binnenbocht), omdat het bestaande voetpad dan wordt doorgetrokken en het pad uitkomt bij een rustpunt.

In maart 2021 is een motie aangenomen waarin het college wordt opgeroepen zich tot het uiterste in te spannen om de plannen voor een fiets- en wandelpad naar Gravenbol te realiseren. Dit stuit op verzet van natuurorganisaties omdat het een Natura 2000 gebied verstoort.

Mogelijkheden voor rustpunten en voetpaden nabij de stad
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie