Afvalmagazine
Afvalmagazine Gemeente Wijk bij Duurstede

(Nog) geen teruggave afvalstoffenheffing; wethouder tegen permanente wisselkoers

8 juli 2022 om 17:27 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Vanuit het college lag er een voorstel om huishoudens 23 euro terug te geven van de afvalstoffenheffing. Er is in 2021 230.000 euro overgebleven. Dat kan het gevolg zijn van kinderziektes van Diftar, en kan betekenen dat het tarief niet goed is vastgesteld. De gemeenteraad heeft besloten eerst de evaluatie van Diftar af te wachten - die dit najaar volgt - en daarna te besluiten of er geld terug kan naar inwoners. Wethouder Buijtelaar wil inwoners niet steeds op het verkeerde been zetten.

door Kuun Jenniskens

De VVD had een amendement op dit collegevoorstel omdat het raar is een vast bedrag aan alle burgers terug te geven, terwijl de gemeente met diftar juist een positieve prijsprikkel geeft wanneer mensen hun kliko minder vaak aan de weg zetten. Met dit amendement bracht de VVD deze prijsprikkel terug. Door het geld te geven aan mensen die minder vaak hun grijze kliko aan de weg te zetten. Met een bepaalde staffel. Dit amendement haalde het niet, maar dit idee komt mogelijk na evaluatie terug. 

SamenWerkt noemde het te vroeg om geld terug te geven en wil afwachten welke trends er zijn waar te nemen. D66 vroeg zich af welke administratieve lasten dit geeft, ook CDA wilde weten hoe deze inspanning zich verhoudt tot het geld dat over is gebleven? De SP was om die reden tegen, de partij wil ambtenaren niet verder belasten. Burgerbelangen had het idee dat er met dit voorstel meer werd teruggeven dan er is overgebleven, maar PCG kon hen uitleggen dat dit niet het geval was. 

Een aantal fracties noemde het ongewenst om inwoners op het verkeerde been te zetten door het ene jaar een teruggave te doen en het andere jaar misschien een extra verhoging van de afvalstoffenheffing door te voeren. Ook wethouder Buijtelaar is die mening toegedaan: ,,Zijn wij als overheid nog betrouwbaar en voorspelbaar als we dan straks weer gaan verhogen?” Hij stelde voor de evaluatie van oktober af te wachten. Zijn idee is om een reservepotje te maken waarin de gemeente een overschot parkeert. De gemeente kan geld uit deze pot halen mochten de kosten in een bepaald jaar hoger uitvallen. Buijtelaar: ,,Ik ben erg tegen een permanente wisselkoers.”

Ondanks eerdere vraagtekens stemden uiteindelijk alleen SamenWerkt en CDA voor dit raadsvoorstel. Met 12 tegenstemmen werd het verworpen. Wat betekent dat de evaluatie wordt afgewacht waarbij ook het tarief tegen het licht wordt gehouden, en dat er daarna een plan komt hoe er met prijsschommelingen binnen diftar wordt omgegaan.

advertentie
advertentie