Wil Bisschops verzamelt handtekeningen voor een petitie om te zorgen dat Museum Dorestad er komt
Wil Bisschops verzamelt handtekeningen voor een petitie om te zorgen dat Museum Dorestad er komt via Wil Bisschops

Spannende tijden voor Museum Dorestad en restauratie oude Stadhuis

11 februari 2022 om 12:40 Historie

WIJK BIJ DUURSTEDE Het zijn spannende tijden voor iedereen die een museum in het oude Stadhuis op de Markt 24 in Wijk wil zien. Een museum zou de bijzondere geschiedenis van Wijk bij Duurstede als internationale handelsstad kunnen tonen - aan de eigen inwoners, aan leerlingen van scholen, maar ook aan Nederlandse en internationale toeristen. Het definitieve besluit neemt de gemeenteraad op dinsdag 22 februari. Tijdens de Voorbespreking van dinsdag 8 februari leek zich een meerderheid af te tekenen. De raad ging in 2017 al akkoord voor 1,35 miljoen. Nu gaat het om een extra bedrag van 195.000 euro - wat neer komt op 5375 euro extra per jaar.

door Kuun Jenniskens 

Voorafgaand aan de Voorbespreking kwamen drie insprekers bij de gemeenteraad pleiten voor Museum Dorestad. Allereerst voorzitter van Museum Dorestad Stefan Poelman. Poelman noemt de locatie op de Markt een ‘droom’: ,,Wij hebben straks goud in handen”. Wijk bij Duurstede heeft als wereldberoemde handelsplaats van het Romeinse Rijk, internationaal een unieke geschiedenis - een verhaal dat in museum Dorestad zal worden verteld. De benodigde 7 ton voor de inrichting heeft het museum voor 95 procent binnen, aldus Poelman. In Museum Dorestad komen, naast de historische zalen die met de modernste technieken worden ingericht, ook een leslokaal en een ‘zaal voor allemaal’. 

MUSEUM GEEFT VOETSTAPPEN OP DE MARKT Martin Vastenhout, bewoner van de Markt en actief betrokken bij Museum Dorestad, zegt dat het gebouw bij commerciële verhuur een gebouw wordt voor slechts ‘the happy few’. ,,Terwijl, als museum is het voor iedereen toegankelijk. Geschiedenis trekt publiek, het geeft meer voetstappen op de Markt en dat is ook goed voor de ondernemers.”

DORESTAD INTERNATIONAAL OP DE KAART Inspreker Wil Bisschops houdt een emotioneel betoog - zij mist het museum: ,,Onze kinderen leren er van hun geschiedenis.” Ze vertelt van haar bezoeken aan Zweden, waar ook kleine gemeenten mooie musea hebben: ,,In die musea staat Dorestad prominent op de kaart, overal wordt er naar verwezen. Wij staan flink in ons hemd als Scandinaviërs Wijk bij Duurstede bezoeken en er is geen museum om ons bijzondere verhaal te vertellen.”

Wethouder Wil Kosterman zegt deze kwestie graag te willen afronden met een besluit op 22 februari. De gemeente is verantwoordelijk voor het gebouw en de restauratie. Dat het college de gemeenteraad nu om extra geld vraagt, heeft te maken met vertraging door rechtzaken en de gestegen bouwkosten. ,,Inmiddels is er een onherroepelijke Omgevingsvergunning en zitten er geen obstakels meer in de weg. We kunnen zo beginnen.” Kosterman denkt bij een positief raadsbesluit half april te kunnen starten.

Enkele raadsfracties tonen zich bezorgd over de financiën, maar volgens de ambtenaar van dit project liggen er goede afspraken met de aannemer. De wethouder voegt toe dat er 10 procent aan stelposten zit in de begroting. ,,Dat moet voldoende zijn om tegenvallers mee op te vangen.” Ook is er een buffer vanwege de Erfgoedparels Subsidie van 92.000 euro vanuit de provincie. 

BELOFTEN AAN MUSEUM Kosterman zei tegenover SP, die overweegt Markt 24 commercieel te verhuren, dat er al in 2015 beloften gedaan zijn aan het museum. Wethouder Kosterman: ,,Het museum is niet alleen een kostenpost, maar ook een waardetoevoeging uit het oogpunt van onderwijs en cultureel erfgoed. Weeg dat mee! Het museum zit al in de Meerjarenbegroting en we kunnen het betalen. Het zou een gemiste kans zijn als we hier al op voorhand mee zouden stoppen.”

Op 22 februari volgt er een raadsdebat. Dinsdagavond tekende zich een meerderheid van 11 stemmen voor af - van GroenLinks, PCG, VVD en D66. Als dat zo blijft zal het voorstel worden aangenomen. DuurzaamWijk en CDA stemmen tegen. Burgerbelangen en SP beraden zich nog - zo wil Burgerbelangen meer uitleg over de becijfering. 

Wil Bisschops is een petitie gestart Ons Museum Dorestad in het Stadhuis die via haar Facebook pagina te ondertekenen is, en via deze rechtstreekse link. https://www.petities.com/signatures/ons_museum_dorestad_in_het_stadhuis/ Op zaterdagen en woensdagen staat Wil Bisschops op de Markt met een sandwichbord. Daar kan worden getekend met een QR code, maar ook op papier. Voorafgaand aan de raadsvergadering van 22 februari wil zij deze petitie aan de burgemeester Iris Meerts aanbieden. Op dit moment staat de teller op 160 ondertekenaars.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie