Dhr. Remmer overhandigt 40 handtekeningen uit de buurt aan de burgemeester
Dhr. Remmer overhandigt 40 handtekeningen uit de buurt aan de burgemeester Jan van Rijn

Appartementengebouw op voormalig Wijkhuis terrein wordt fantasieloze blokkendoos volgens buurtbewoners

27 januari 2022 om 17:43 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Op de hoek van de Steenstraat met de Frankenweg, waar voorheen het Wijkhuis stond, komt een gebouw met 45 sociale huurappartementen. Op 6 juli vorig jaar stelde de gemeenteraad daar het bestemmingsplan voor vast. Omwonenden gaven toen aan over het ontwerp mee willen praten. Dat werd hun met een motie beloofd. Achteraf lijkt deze belofte weinig voor te stellen.

door Kuun Jenniskens

Voorafgaand aan de raadsvergadering van 25 januari overhandigde meneer Remmen namens een groep omwonenden een petitie met 40 handtekeningen aan burgemeester Iris Meerts. Daarbij sprak zijn enorme teleurstelling uit. Na twee besprekingen met Viveste, gemeenteambtenaren, de wethouder en de architect, kregen de omwonenden op 15 december te horen dat er aan de bestaande schets niets kan worden veranderd. Bewoners krijgen alleen inspraak in de keuze van de gevelstenen en het groen eromheen. Terwijl hun ‘co-creatie’ beloofd was. 

DIRECT AL HISTORISCHE VERGISSING Bewoners slapen er niet van, zegt Remmen. Het wordt een gebouw van 20 meter hoog, met weinig uitstraling: ,,Dit is direct al een historische vergissing.” Hij noemt het fantasieloos, een blokkendoos, en ook ‘Kanaleneiland aan de Lek’. ,,We zijn dus van een koude kermis thuisgekomen”, aldus Remmen - al het vertrouwen is weg.

De SP bracht afgelopen dinsdag een motie in om deze situatie recht te trekken, met Burgerbelangen als mede-indiener. SP’er Van der Tol: ,,We hebben hier te maken met mondige inwoners tegenover een doordrammende overheid.” De motie vroeg om de co-creatie op te pakken, met kaders die voor alle partijen acceptabel zijn.

Jos Soons was de enige die in juli tegen het bestemmingsplan stemde, omdat hij wilde dat er zorgvuldig wordt omgegaan met betrokkenen.

PLATTE PANNENKOEK Wethouder Hans Buijtelaar (VVD) zei dat het lastig is om de omwonenden tegemoet te treden, omdat hun bezwaren vooral te maken hebben met de bouwhoogte. In het ontwerp zit een afwisseling van hoogtes van 20, 17 en 14 meter. Het enige wat daar nog mee kan is er ‘een platte pannenkoek’ van te maken - aldus de wethouder - door alles 17 meter hoog te maken. De wethouder raadde de SP motie met klem af: ,,Met het bestemmingsplan heeft de raad kaders gesteld. Als de raad deze motie aanneemt brengt dit het bouwplan op slopershoogte.” Ofwel: als alles overnieuw moet, dan wordt er voorlopig niet gebouwd.

SP werd boos: ,,U heeft de motie zelf omarmd en het vertrouwen gewekt van inwoners.”

Het CDA pakte het bestemmingsplan erbij en schrok: ,,Ik zie nu pas over hoeveel details we in juli met het vaststellen van het bestemmingsplan al hebben besloten, zelfs precies waar welke hoogte zit.” Al snel bleek dat meer fracties dit niet in de gaten hebben gehad.

VERKEERDE VERWACHTINGEN GEWEKT Iedereen was het erover eens dat de verwachtingen die met de motie van juli zijn gewekt beter hadden moeten worden gemanaged. Vooraf had er meer helderheid moet komen over waar de ruimte in het ontwerp zit, zei Soons.

De Wijkse coalitie wil dat er snel wordt gebouwd, een nieuw ontwerp en nieuw bestemmingsplan betekenen veel vertraging. Daarom stemden VVD, GL en PCG tegen de motie. D66 onthield zich van stemmen omdat Van Asperdt nabij het bouwplan woont. De motie werd verworpen. GroenLinks en VVD riepen wethouder Buijtelaar wel op om binnen de bestaande kaders zoveel mogelijk participatie te organiseren met de omwonenden. 

advertentie
advertentie