Schooldirecteur Windroos in de klas (januari 2020)
Schooldirecteur Windroos in de klas (januari 2020) Ali van Vemde

Wijk bij Duurstede krijgt twee nieuwe Brede Scholen

10 februari 2022 om 17:23 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Na lang overleg zijn de schoolbesturen eruit: er komen twee nieuwe Brede Scholen in Wijk. De Wegwijzer, de grootste school met 530 leerlingen, krijgt op de huidige locatie aan de Karolingersweg een nieuwe school. De twee kleinere scholen de Windroos en de Werkschuit - samen ongeveer 285 leerlingen - gaan samen op de Noorderwaard. Het college schaart zich achter dit voorstel van de scholen. Momenteel ligt dit bij de gemeenteraad, samen met een budgetverzoek om voor 255.000 euro onderzoek te doen.

door Kuun Jenniskens

Al sinds 2017 zijn de scholen met elkaar in gesprek. Het oorspronkelijke idee was dat de Werkschuit en de Windroos naar het Jozefterrein zouden gaan. Maar dit terrein bleek te klein. In 2019 leidde dit tot een impasse. Vervolgens werden scholen geconfronteerd met corona en dat gaf geen ruimte hier verder over na te denken. Eind 2020 gaf wethouder Wil Kosterman de scholen een ultimatum. Samen met een procesbegeleider is men aan de slag gegaan. Met als resultaat het Integraal Huisvestingsplan (IHP) dat nu voorligt. Namens de schoolbesturen zei bestuurder Henny Sikken dat alle scholen, teams, leerkrachten en leerlingen dit IHP omarmen. ,,Hiermee is de toekomst van de Wijkse kinderen geborgd. Er komen scholen met een goed binnenklimaat. In de toekomst zitten we niet meer met dikke truien aan in de klas met de ramen open.”

Een Brede school betekent dat ook Jeugdzorg in het gebouw aanwezig is, en buitenschoolse opvang. Het hoeft niet per se te betekenen dat er meerdere scholen in één gebouw gehuisvest zijn. Op verzoek van de scholen wordt de gemeente de ‘bouwheer’ - dat betekent dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor het hele bouwproces. 

Scholen zoals De Horn en de Regenboog - die in de tweede fase, die duurt van 2033 tot 2038 - aan de beurt zijn, komen voor het vraagstuk te staan of zij in de toekomst in De Geer III een plek krijgen. 

De kosten van de eerste fase (2022 tot 2024) voor Wegwijzer, Werkschuit en Windroos, zijn nog niet exact in beeld. Momenteel wordt gesproken van 15 miljoen - een fors bedrag dat jaarlijks voor 450.000 euro op de gemeentebegroting zal drukken. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor schoolgebouwen.

De gemeenteraad wordt gevraagd om 255.000 euro vrij te maken voor nader onderzoek. Voor bepaalde vrijkomende locaties wordt gekeken of er geld te verdienen is met woningbouw. Dat geeft de gemeente inkomsten. Bijvoorbeeld op de locatie Walplantsoen, waar de gymzaal vertrekt - ook onderdeel van het IHP. 

De gemeenteraad leek hier tijdens een Voorbespreking op 8 februari niet zo maar in mee te willen gaan. Op 22 februari tijdens de raadsvergadering volgen er mogelijk nog moties en amendementen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie