Het bruist weer op De Wegwijzer
Het bruist weer op De Wegwijzer De Wegwijzer

Drie op een Rij: Schoolleiders in primair onderwijs zijn crisismanagers

11 januari 2022 om 14:50 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Sinds maandag zijn de scholen weer open. Aan de schooldirecteuren van de Carolusschool, De Wegwijzer en De Horn vraagt WijksNieuws of ze tevreden zijn over het beleid, hoe het op hun school is geregeld en wat er anders zou kunnen. Na de Carolusschool nu de mening van Aart Molendijk van De Wegwijzer. Woensdag volgt De Horn.

door Ali van Vemde

De Wegwijzer antwoordt met een volmondig JAAAAA op de vraag of ze blij zijn dat de scholen weer open mogen. Schooldirecteur Aart Molendijk: „Heerlijk dat maandag alle 500 Wegwijzers weer op school waren en dat het weer bruist van de levendigheid op onze drie locaties. Natuurlijk super fijn voor de voortgang van het leerproces, maar nog belangrijker wat mij betreft is de sociale component. Want wat is heerlijker dan fijn met je vriendjes en vriendinnetjes op school zijn en lol maken. Ik vind het ook heel fijn voor de ouders. Op hen hebben we de afgelopen twee jaar een flink beroep moeten doen met de perioden van onderwijs op afstand. Pure topsport was dat: ouders werkten voor een deel thuis en waren dan ook nog een heel belangrijke factor in de aansturing van het thuisonderwijs. Ook voor ons team is het heerlijk dat de school gewoon weer is gestart. Ik ben trots op mijn mensen hoe ze de afgelopen twee jaar zijn omgegaan met alle veranderingen: de school helemaal dicht, halve groepen op school, klassen in quarantaine vanwege een te groot aantal besmettingen enz... enz... en in al die verschillende situaties ging het onderwijs toch zo goed als mogelijk door!

Maar niets mooiers dan alle kinderen gewoon in je klas! En laten we hopen dat dit nu voor een hele lange tijd zo zal zijn. Daar verheug ik mijzelf ook heel erg op. Ik ben wel klaar met alleen maar bezig zijn met zaken die allemaal gerelateerd zijn aan de Covid: veranderende regels, maken van lijsten voor de noodopvang... Hoog tijd om weer bezig te zijn met onderwijs en wat mij persoonlijk betreft verheug ik me dan heel erg op de dramalessen die ik op woensdag geef.

Maar met de opening van de scholen zijn we natuurlijk nog niet van het virus af. Oplopende besmettingen betekent ook een verhoogde kans dat er weer meerdere kinderen op school positief getest zullen gaan worden en dat er dan misschien ook wel weer klassen in quarantaine moeten bij teveel besmettingen in één groep. En als er meerdere groepsleerkrachten tegelijk thuis komen te zitten vanwege quarantaine perikelen is het maar de vraag of er genoeg vervanging is.

Maar dat gaan we zien! Ik ben erg van het halfvolle glas, dus: hiep hiep hoera... we mogen weer!”

„Na twee jaar Covid,” zegt Molendijk, „zijn we op school, nou ja ik in ieder geval, op dit moment meer van het ‘opvolgen’ van wat er door de overheid, GGD en RIVM van ons in het onderwijs gevraagd wordt. In het begin was ik veel meer van jaa maar... ja hallo kan het niet anders en dat kostte heel veel negatieve energie. Ik erger mij ook dood aan alle scheldpartijen in de Tweede Kamer en op social media richting de bestuurders van dit land. Ik zou ze met alle plezier eens uitnodigen om te laten zien hoe onze kinderen leren omgaan met conflicten en hoe ze die in harmonie weten op te lossen. De vakbond van schoolleiders (AVS) zette laatst op hun site dat de schoolleiders in het primair onderwijs de laatste twee jaar eigenlijk allemaal crisismanagers waren. Ik kan je wel vertellen dat dat managen van mij in een best overzichtelijke en kleine organisatie af en toe veel kopzorgen gaf. Laat staan als je daar op gemeentelijk of op landelijk niveau verantwoordelijk voor bent! We zijn natuurlijk het land van het polderen en het zoeken naar consensus. In dat kader werd ik wel eens moe van alle kwalificaties in de regels die op ons afkwamen: het is verplicht... het is een advies... het is een dringend advies... Het is ook weleens fijn als er gezegd wordt; we gaan het zo en zo doen! Aan de andere kant gaven deze kwalificaties ook weer ruimte om met mensen in gesprek te gaan, die een wat andere kijk hebben op de aanpak van Covid. Ben ik toch zelf ook weer aan het polderen haha!”

Qua beleid zal het in de toekomst anders moeten. „We moeten op alle fronten in de maatschappij leren omgaan met het virus, want verdwijnen zal het niet. Dat geldt dus ook voor het onderwijs. Er moet een modus te vinden zijn waarbij de scholen gewoon open kunnen blijven ondanks oplopende besmettingscijfers, dat vraagt om visie. Daarnaast hoop ik dat we af kunnen van het in quarantaine plaatsen van een klas bij teveel positief geteste kinderen. Ik ga niet op de stoel van de viroloog zitten want ik heet geen Ab, maar als we nu met Omikron bij de milde varianten zijn aanbeland, kunnen we wellicht ook soepeler met deze regels omgaan.”

Is de school veilig voor leerkrachten en kinderen, bijvoorbeeld op het gebied van ventilatie? „’Veilig’ vind ik een groot woord in deze. Kinderen en leerkrachten zijn veilig op De Wegwijzer omdat ze mogen zijn wie ze zijn en groeien in hun talent, dat is andere koek! Is het verantwoord om open te gaan? Jazeker, we houden ons aan de basisregels. Wat betreft ventilatie.. haha ons gebouw aan de Karolingersweg is zo oud en ‘op’ dat er zonder ramen open te zetten voldoende zuurstof door de naden naar binnen komt. De drie gebouwen waar we op dit moment gebruik van maken voldoen natuurlijk niet aan de eisen die op dit moment aan moderne schoolgebouwen worden gesteld. Daarbij zullen we het dan maar even niet over de stookkosten hebben. Om de ventilatie enigszins verantwoord te laten zijn, staan de toegangsdeuren van de gebouwen wijd open en staat de kachel te loeien. De overheid wil nu ook eindelijk actie ondernemen waar het gaat om de kwaliteit van de schoolgebouwen, net als de PO raad. In Wijk staan we op het punt van het gaan uitvoeren van het Integraal Huisvestingsplan waarbij in de eerste fase er nieuwe schoolgebouwen zullen gaan komen voor de Werkschuit, Windroos en Wegwijzer, dus.... er is hoop!”

Wat Molendijk betreft gaan de scholen niet meer dicht! „En ik ben er van overtuigd dat we zo creatief zijn in dit land dat we dat kunnen!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie