Team Jongerenwerk
Team Jongerenwerk Stichting Binding

Drie op een Rij met Jongerenwerker Ytsje Weerman: de jongere moet altijd op ons kunnen blijven vertrouwen

30 juni 2021 om 15:00 Zorg

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor de rubriek Drie op een Rij vragen we drie verschillende mensen om hun mening te geven over hetzelfde onderwerp. Deze week is het thema: lange wachttijden in de jeugdzorg. De gemiddelde wachttijd voor jongeren bedraagt zo’n tien maanden. Wat merken ze hiervan bij scholen, jongerenwerk en professionele hulpverlening. Teamvoorzitter Begeleiding & Ondersteuning van ReviusWijk, Trudie van de Kant, Marijke de Leeuw van Pedagogenpraktijk Theysmeyer en Ytsje Weerman over hun ervaringen. In deel 3: Ytsje Weerman. Lees ook de ervaringen van Trudie van de Kant en Marijke de Leeuw.

door Ali van Vemde

Ook de jongerenwerkers krijgen te maken met jongeren die lang op hulp van jeugdzorg moeten wachten. Weerman: „Als je een hulpvraag hebt en je de hebt de stap genomen om hulp te vragen, dan is het natuurlijk super vervelend als je heel lang moet wachten op passende hulp. Jongeren blijven er mee rondlopen en sommigen worden somberber en depressiever. Het moeten wachten op hulp, betekent in veel gevallen dat de situatie verergert. We zien dat jongeren en hun omgeving er ook vaak andere problemen bij krijgen, mede doordat de spanningen blijven oplopen. Denk aan ruzies thuis, gedoe op school, weglopen van huis etc. Doordat de spanningen blijven oplopen, ga je naar kaders waar je eigenlijk uit wilt blijven. Bij verhoogde spanningen is de kans groot dat zaken op een gegeven moment gaan ‘klappen’. Er moet dan gebruik worden gemaakt van spoedregelingen, wat niet perse beter is voor jongeren en het gezin. Zo komen jongeren bijvoorbeeld terecht op crisisopvangplekken, wat niet beter is voor hun ontwikkeling.
Daarnaast zien we dat de lange wachtlijsten jongeren hun toekomst in de wacht zet. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die wachten op een behandeltraject bij ggz. Ze weten soms niet of ze over een maand aan de beurt zijn of over een halfjaar. Een baantje zoeken of met een nieuwe studie beginnen is dan erg lastig.”

WACHTLIJST HULPVRAGEN De gevolgen hiervan zijn zeker te merken in Wijk bij Duurstede. „Bij Binding is er nu bijvoorbeeld ook een wachtlijst voor hulpvragen. Daarnaast zijn er bij allerlei instanties wachtlijsten, wat betekent dat zaken niet per direct opgepakt kunnen worden. Woon- en verblijfplekken voor kinderen en jongeren zijn bijna niet te vinden. De regio’s zitten vol, de wachtlijst voor begeleid wonen is inmiddels 1,5 jaar. Dit betekent dat jongeren in de wacht staan en de problematieken en spanningen blijven oplopen. We zien een aantal jongeren steeds somberder worden of juist gefrustreerder, omdat ze lang moeten wachten op passende hulp. Dit heeft ook zijn weerslag op de thuissituatie.”

PREVENTIEF OPVANGEN Vanuit het jongerenwerk proberen we veel preventief op te vangen. We zijn op de plekken waar jongeren zijn en we werken vanuit de relatieopbouw. We hebben een signalerende rol en proberen beginnende problemen samen met jongeren aan te pakken, zodat ze niet in de hulpverlening terecht komen. Als jongeren met problemen zitten, weten ze dat ze met ons kunnen praten. We gaan het gesprek aan en samen kijken we wat nodig is. Een deel van de gesprekken voeren we zelf. Als blijkt dat er toch meer hulp nodig is, schakelen we een hulpverlener in. Om te weten wat er speelt en om zichtbaar te zijn voor de jeugd, zijn we iedere week in de middag en avond op straat te vinden. Ook hebben we op woensdagavond een inloop voor jongeren. Binnenkort gaat eens in de zoveel tijd ook een hulpverlener mee op pad, zodat jongeren eerder weten waar ze kunnen aankloppen, zodat de drempel voor het vragen naar hulp lager wordt.  Daarnaast is het andere onderdeel van ons werk nog steeds belangrijk. Samen met de Cultuurcoach en buurtsportcoaches proberen we zoveel mogelijk leuke activiteiten in de buurt te organiseren. Voor jongeren die leuke ideeën hebben blijven we ook altijd klaar staan. Niet alleen kijken naar dingen die niet lukken, maar we hebben ook oog voor dingen die we samen wel kunnen doen om het leuk te houden. We werken heel erg vanuit de positieve benadering.”

SAMENWERKING „We werken vanuit het jongerenwerk nauw samen met (jeugd)hulpverlening. Als blijkt dat er acuut hulp nodig is, dan wordt dit ingeschakeld. Als de jongere het aangeeft, kunnen we snel doorschakelen. En natuurlijk blijven we dan als jongerenwerker naast de jongere staan. Het is niet zo dat we de jongere door de deur heen leiden en dan de kamer uit gaan. De jongere moet altijd op ons kunnen blijven vertrouwen.”

Inloopavonden voor jongeren
advertentie
advertentie