Ed van Proosdij bij de koelbus
Ed van Proosdij bij de koelbus Voedselbank

Drie op een Rij: Ed van Proosdij over de schaarste van verse groente bij de Voedselbank Kromme Rijn

1 juni 2021 om 11:50 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor de rubriek Drie op een Rij vragen we drie verschillende mensen om hun mening te geven over hetzelfde onderwerp. Deze week is het thema: meer duurzame voeding. De provincie wil de duurzame productie van meer lokaal voedsel bevorderen en regionale voedselketens versterken. Bea van Sprakelaar van De Wijkse Moestuin, Ed van Proosdij van de Voedselbank en Christie de Vrij van Fietsen voor mijn eten vertellen waarom zij dit zo belangrijk vinden. Na  Bea van Sprakelaar  in deel 2: Ed van Proosdij.

door Ali van Vemde

De Voedselbank Kromme Rijn is afhankelijk van de leveranciers, die wekelijks voedselproducten ter beschikking stellen. Ed van Proosdij: „Vrijwel uitsluitend via regionale landbouwers krijgen wij verse groente en fruit. Van bijvoorbeeld de supermarkten krijgen wij vaak andere producten als diepvries en zuivel. Dus het versterken van de regionale voedselketens zal ook in ons voordeel werken.”

De Voedselbank is een samenwerking aangegaan met De Wijkse Moestuin om meer zekerheid van wekelijkse leveranties van verse groente in voldoende hoeveelheid te krijgen. „Deze samenwerking is zeer geslaagd. Dankzij enkele sponsoren, inclusief De Wijkse Moestuin zelf, kunnen wij dit financieren.”

Bij de Voedselbank merken ze dat de gebruikers de verse groente van Wijkse bodem waarderen. „Echt verse groente blijft toch een schaars product bij de Voedselbank en is toch iets waar iedereen behoefte aan heeft,” zegt Van Proosdij hierover. „Verse groente is een lastig product gezien de hele keten van transport, opslag en uitgifte. Door de mogelijkheid van lokaal voedsel wordt een groot deel hiervan al ondervangen waardoor het vers bij de cliënten terechtkomt.”

De Voedselbank meldt aan haar gebruikers waar de verse producten vandaan komen. „Al was het alleen maar om uit te leggen dat meestal deze verse groente nog even goed gewassen moeten worden vanwege het zand en soms de slakjes die er tussen zitten. Men reageert vaak enthousiast: weer eens wat anders dan de groente uit potjes, diepvries of voorgesneden uit de supermarkt. Tegelijkertijd een aanknopingspunt voor een gesprek over het klaarmaken, bereiden van het product.”

Van Proosdij denkt dat we in de toekomst meer gaan zien dat mensen zelf groente gaan telen. „Volgens mij wel. Steeds vaker hoor ik dat iemand een hoekje van zijn tuin inricht om zelf groente te kweken. En de trend om bij de lokale boer te kopen gaat ook duidelijk opwaarts.”

advertentie
advertentie