Jan van Bergen (Voedselbank) en Gert Visscher (Lions Levefanum)
Jan van Bergen (Voedselbank) en Gert Visscher (Lions Levefanum) Ali van Vemde

Lions Levefanum overhandigt cheque aan Voedselbank

22 april 2021 om 09:09 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Een cheque met het mooie bedrag van € 2.180,- mocht Jan van Bergen, voorzitter van de Voedselbank Kromme Rijnstreek, in ontvangst nemen. Van Bergen: „Daar zijn we ontzettend blij mee. Wij zijn afhankelijk van donaties en gelukkig hebben we daar in de Kromme Rijnstreek niet over te klagen. Het is mooi om te zien hoe winkels en ondernemers ons steunen, ook in het afgelopen jaar. Met dit mooie bedrag kunnen we iets extra’s doen.”

door Ali van Vemde

Ook voor de Voedselbank is het een bijzonder jaar geweest. „Maar we slaan ons er goed doorheen,” zegt Van Bergen. „Ondernemers steunen ons waar ze kunnen. Met fruit, groente en aardappelen en eieren voor Pasen. Maar ook de kaasboer en de visboer. Wat dat betreft wonen we in een fijne omgeving, want aan verse groente en fruit is hier geen gebrek.” Voor verse groente werkt de Voedselbank onder andere samen met de Wijkse moestuin. „Wij nemen groente af en helpen bij de oogst. Dat is mogelijk door de financiële steun van Lions en Lunenburg. Zo hebben we iedere week verse groente. Voor de moestuin is het fijn dat ze er op kunnen plannen. Dat geeft voor beide kanten zekerheid. En, niet te vergeten, ook de kerken steunen ons. De landelijke actie van Lions met het inzamelen van DE punten heeft ervoor gezorgd dat er een ruime voorraad koffie is.” Goed nieuws is ook dat het aantal gebruikers het afgelopen jaar niet is gestegen. „Zo’n 70 gezinnen maken gebruik van de Voedselbank, dat zijn ongeveer 200 monden. Dit aantal is vrij stabiel.” Het enige punt van zorg is het uitgiftepunt. Voor de opslag in Langbroek mag de Voedselbank een oude gymzaal gebruiken van de gemeente, maar het uitgiftepunt voor Wijk bij Duurstede is gevestigd in de oude bibliotheek. Omdat dit in de nabije toekomst wordt gesloopt, wordt gezocht naar een andere locatie. Samen met de gemeente zal worden gekeken waar mogelijkheden zijn.

NAAR BEHOEFTE De Voedselbank draait op een enthousiaste groep van 60 à 70 vrijwilligers die zich zich iedere week inzetten om de goederen te halen, de pakketten samen te stellen en uit te geven. Dat gebeurt in een plezierige sfeer. „Gelukkig hebben we voldoende vrijwilligers die zich hier graag voor inzetten. Met elkaar moeten we het doen en het moet ook leuk zijn. Het is jammer dat we het afgelopen jaar geen sociale bijeenkomst konden organiseren voor hen.” Van Bergen vervolgt:  „We zorgen per gezin voor drie warme maaltijden per week. Dit doen we zoveel mogelijk naar behoefte. Het mooiste zou zijn als de gebruiker zelf zijn winkelmandje zou kunnen vullen met de producten waar behoefte aan is. Maar dit vergt een hele organisatie en zover is het voorlopig nog niet. Dat we zoveel mogelijk rekening houden met de wensen wordt in grote dank aanvaard. Mensen willen zelf zo kort mogelijk gebruik maken van de Voedselbank, dat is ook het streven. Meestal is de hulp van de Voedselbank niet langer nodig dan een half jaar. Naast onze hulp krijgen ze ook op andere manieren hulp, bijvoorbeeld bij schulden. De Voedselbank moet wel een basisvoorziening blijven.”

LIONS LEVEFANUM Gert Visscher overhandigde de cheque namens Lons Levefanum. „Dit is een deel van de opbrengst die we met het Lions diner hebben opgehaald. Het afgelopen jaar kon dit niet in de Grote Kerk, maar hebben we, in samenwerking met ‘t Klooster, zelf de maaltijden voorbereid en thuisbezorgd. Het koken wordt door amateurs gedaan, maar wij wilden wel dat het smaakniveau van een goed restaurant werd benaderd.  Het was een succes. We hadden een limiet van 200 mensen, het aantal aanmeldingen werd ruim overtroffen.” Door de lagere kosten bleken uiteindelijk de opbrengsten hetzelfde als andere jaren. „De Lions filosofie is dienstbaar zijn aan de samenleving. Wij zijn niet bang om onze handen uit de mouwen te steken. We helpen daarom ook de Voedselbank graag, onder andere met de winkelacties.” Het overige deel van de opbrengst gaat onder andere naar Verbonden Buurt. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie