Karin Menken
Karin Menken Menken

Drie op een rij: wandelen in de natuur, natuurliefhebber Karin Menken

4 februari 2021 om 11:00 Opinie

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor de rubriek Drie op een Rij vragen we wekelijks drie verschillende mensen om hun mening te geven over hetzelfde onderwerp. Deze week is het thema: wandelen in de natuur. Wandel coach en vogelaar Frans Hoving, boswachter Corien Koreman en Corien Koreman natuurliefhebber, zangeres en ritueelbegeleider Karin Menken vertellen waarom buiten zijn zo leuk is. In deel 3: Karin Menken.

door Ali van Vemde

Er mag niet veel in corona tijd, maar wat al die tijd wel mocht is naar buiten gaan voor een frisse neus. Karin Menken liep altijd al dagelijks een rondje buiten. „Het mooie weer lokte de mensen uit hun huizen. Wij wonen hier in een mooie groene omgeving, waar we goed een ommetje kunnen maken. Steeds meer mensen ervoeren hoe fijn en goed het is om te wandelen en ook fijn als afwisseling voor het thuis werken. Ook het sociale aspect speelde mee. Zo werden er ook wandelafspraken gemaakt met familieleden, vrienden, collega’s om al wandelend bij te praten. Natuurgebieden werden daardoor ook meer bezocht. Wandelen, bewegen in de buitenlucht, het zonnetje op onze huid, is bovendien ontspannend, gezond en goed voor ons immuunsysteem!”

Het is vooral druk op bepaalde bekende parkeerplaatsen en op uitgezette wandelroutes dichtbij die parkeerplaatsen. „Zelf pak ik daarom, als het niet te ver weg is, liever de fiets naar een plek waar ik wil wandelen, om die drukte te omzeilen. Gezonder en beter voor het milieu ook. Overigens, zodra je van een uitgezette wandelroute afwijkt of wat verder weg loopt van een parkeerplaats, kom je haast geen wandelaar meer tegen. De heuvelrug is behoorlijk uitgestrekt, maar hier in de buurt hebben we ook landgoederen, boerenland, uiterwaarden bij de rivier. Het is een kwestie van gaan ontdekken! Zelf heb ik een wandelkaart van Staatsbosbeheer waar routes op uitgestippeld staan (kan ook digitaal) of ik kijk voor ideeën bij het Utrechts Landschap of Natuurmonumenten. Ze hebben wandelboekjes of je kunt op hun website kijken. Populair zijn ook de klompenpaden, die gaan meer door het cultuurland (klompenpaden.nl of kijk op de app). Inmiddels zijn er meer dan 100 in de provincie Utrecht en Gelderland.”

Menken weet wat je vooral wel en niet moet doen. „Trek stevige wandelschoenen aan en kleed je goed aan. Neem wat te eten en drinken mee in een rugzakje. Ga eens op een ander tijdstip erop uit, meteen vroeg in de ochtend of tegen de schemering. Laat je niet weerhouden door wind of regen. Foto’s maken vind ik zelf erg leuk; door het maken van foto’s ga je beter kijken. Samen wandelen is gezellig, maar in je eentje op pad is weer een andere beleving. Kijk om je heen, geniet van de natuur, van vogels, planten, mossen, paddenstoelen, libellen, insecten. Net waar jouw interesse ligt. Verdiep je erin, kijk eens in een planten- of vogelboek, luister naar vogelgeluiden. Als je er meer van weet, ga je ook meer zien en het waarderen. En laten we het leuk houden met elkaar. Door de toegenomen drukte staan kwetsbare natuurgebieden onder druk. Houd je aan de regels, houd je hond aan de lijn waar dat moet, laat geen rommel achter. Respecteer de rust in de natuur! Terreineigenaren en -beheerders zien zich anders genoodzaakt gebieden af te sluiten met het oog op planten en dieren.”

Al van jongs af aan komt Menken graag in de natuur. „Mijn ouders namen mij en mijn zussen ieder weekend mee de natuur in. Het wandelen werd ons met de paplepel ingegoten. Mijn vader was ook een actief beschermer van natuur en milieu. Hij had altijd een stafkaart (1:25.000) bij zich en met een loep zocht hij daarop de kleine wandelpaadjes uit. Zo kwamen we op de mooiste plekjes! Toch waren er nog niet allerlei uitgezette routes, zoals nu steeds meer het geval is. Ook op vakantie zaten we op een plek midden in de natuur en maakten we dagelijks mooie wandeltochten. Mijn vader had daar echt een neus voor. Vanaf mijn elfde jaar was ik lid van het jeugd-IVN (Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie) in Geldrop. Het ene weekend gingen we wandelen of fietsen onder leiding van een gids, plantjes kijken of vogelen, het andere weekend werkten we in een wilde plantentuin bij het kasteel. Af en toe deed ik mee met een natuurwerkkamp. Ik had daar een hele leuke, leerzame en gezellige tijd. Bij het IVN heb ik de Groencursus gevolgd. Een aantal jaren werkte ik als secretaresse in het natuur- en landschapsbeheer bij de Stichtse Milieufederatie en Landschapsbeheer Nederland.”

Wandelen en fietsen is ontspannen en je houdt je conditie op peil. „Mijn eerste man en huidige partner zijn ook echte natuurliefhebbers en kenners, dat stimuleert ook. Ieder weekend en op vakantie wandelen of fietsen wij en vinden dat heerlijk. We genieten van het buiten zijn, op bekende plekken, maar ook altijd op zoek naar nieuwe paadjes en gebieden. Inmiddels woon ik alweer ruim 27 jaar in Wijk bij Duurstede en ik kan wel zeggen dat ik zo’n beetje alle paadjes in de wijde omtrek ken. Ik prijs me gelukkig op zo’n rustige groene plek te wonen, waar ik vanuit mijn huis gelijk een leuk rondje kan lopen tussen mijn werkzaamheden in, door het kasteelpark en langs de rivier. Daarbij ben ik vrijwilliger in de heemtuin naast mijn huis. Mijn vriend woont in Driebergen en ook daar zijn we altijd aan het wandelen of fietsen. Een groot deel van Nederland heb ik zo verkend, er is in ons land veel verscheidenheid aan landschapstypen. Ook heb ik een deel van het Pieterpad gelopen. Niets heerlijker dan uren struinen door de natuur. Laten we daar met elkaar zuinig op zijn!”

Ook Menken kan zich voorstellen dat na Corona wandelen een favoriete bezigheid blijft. „Meer mensen dan voorheen zullen dit blijven doen, maar niet meer in de aantallen zoals dat nu gebeurt. Omdat ze dan weer kunnen gaan doen wat voor Corona wel kon.

Lees ook de mening van  Frans Hoving en Corien Koreman 

advertentie
advertentie