Wandelcoach en vogelaar Frans Hoving
Wandelcoach en vogelaar Frans Hoving F. Hoving

Drie op een Rij: wandelen in de natuur. Wandelcoach, vogelaar en natuurliefhebber Frans Hoving

2 februari 2021 om 19:06 Opinie

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor de rubriek Drie op een Rij vragen we wekelijks drie verschillende mensen om hun mening te geven over hetzelfde onderwerp. Deze week is het thema: wandelen in de natuur. Wandel coach en vogelaar Frans Hoving, boswachter Corien Koreman en natuurliefhebber, zangeres en ritueelbegeleider Karin Menken vertellen waarom buiten zijn zo leuk is. In deel 1: Frans Hoving

door Ali van Vemde

Hoving denkt dat wandelen in natuurgebieden nu zo populair is omdat wandelen één van de weinige dingen is die we nog kunnen doen. „Vanwege de Corona zitten we al zoveel binnen en dan is het heerlijk om de natuur in te gaan. Een wandeling maken kan een goede manier zijn om afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen rondom Corona. Wandelen is bewegen, ontspannen, frisse lucht, gezond en goed voor de weerstand.”

Wandelaars zoeken de plekken op waar het erg druk is. „Veel wandelaars gaan wandelen in een bekend natuurgebied zoals het Leersumse veld. Ik schrik dan van de overvolle parkeerplaatsen en ik ga dan meestal op zoek naar een rustiger wandelgebied. De natuur is al zo kwetsbaar, door deze toestroom van wandelaars nog meer. Dieren en planten hebben ook rust nodig. Een tip: ga vooral vroeg of iets later in de middag wandelen, dan is het niet zo druk. Ik vind het heel leuk om de klompenpaden te lopen tussen Wijk en Leersum.”

Waar moet je op letten om een wandeling nog leuker te maken en wat moet je vooral niet doen? „Als vogelaar neem ik altijd een verrekijker mee. Er is altijd wel iets te beleven of te zien in de natuur, zeker nu het weer voorjaar gaat worden. De Koolmees en Heggemus zingen nu al volop en kondigen het voorjaar aan. Dat is voor mij genieten van de natuur. Ik vind in de bossen nu veel meer afval en verzoek iedereen om je eigen rommel mee te nemen. Dat is toch een kleine moeite!”

De natuur is voor Hoving een prachtige werkplek. „Ik ben een natuurliefhebber, vogelaar en wandel coach. Ik wandel heel graag met mensen. De natuur biedt inspiratie, rust en zet je in beweging. Ik loop als wandel coach veel op de Grebbeberg, samen op pad, op zoek naar antwoorden op vragen, inzicht krijgen in wie je bent, waar je staat en waar je naar toe wilt.”

Hoving verwacht dat er ook na Corona veel gewandeld zal gaan worden. „Veel mensen ontdekken wandelend hoe mooi de natuur in onze directe omgeving kan zijn. Mooi om te zien dat vogelen voor velen een nieuwe hobby is geworden. En zijn nog nooit zoveel verrekijkers verkocht. Wandelen is niet alleen gezond maar ook heel ontspannend. Wandelen is goed voor ons welzijn.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie