Afbeelding
Corien Koreman

Drie op een Rij: wandelen in de natuur, boswachter Corien Koreman

3 februari 2021 om 10:41 Opinie

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor de rubriek Drie op een Rij vragen we wekelijks drie verschillende mensen om hun mening te geven over hetzelfde onderwerp. Deze week is het thema: wandelen in de natuur. Wandel coach en vogelaar Frans Hoving, boswachter Corien Koreman en natuurliefhebber, zangeres en ritueelbegeleider Karin Menken vertellen waarom buiten zijn zo leuk is. In deel 2:boswachter Corien Koreman.

door Ali van Vemde

Corien Koreman merkt dat de natuur de laatste jaren steeds populairder is geworden. „Steeds meer mensen hebben waardering voor natuur gekregen en daarbij ontdekt dat natuur voor jong en oud veel te bieden heeft. Niet alleen wandelen, maar ook paardrijden, fietsen, mountainbiken en speelnatuur voor kinderen wordt door Staatsbosbeheer graag gefaciliteerd om bezoekers van deze mooie natuur te laten genieten. Het afgelopen jaar, waarin corona er voor heeft gezorgd dat veel activiteiten niet meer mogelijk zijn, kiezen mensen er voor om de natuur te bezoeken omdat de natuur immers altijd open is. We hebben dan ook een grote toestroom van bezoekers in deze tijd.”

Vooral in het weekend is het erg druk in de bossen. „De enorme toestroom van bezoekers zorgt er in de praktijk helaas voor dat de corona regels veelal niet nageleefd worden. Overvolle parkeerplaatsen zorgen er voor dat de 1,5 meter afstand niet gegarandeerd kan worden. Het dringende advies is dan ook om in je eigen woonomgeving te gaan wandelen of fietsen. Kom lopend of op de fiets en laat de auto thuis staan. Kies eens een ander startpunt voor een wandeling en check de druktemonitor via www.druktemonitorutrecht.nl vóórdat je gaat wandelen. En vooral: gun elkaar de ruimte! Het is momenteel erg druk in de natuurgebieden en iedereen wil op zijn/haar eigen wijze graag genieten van de natuur. Dan kan, maar vraagt flexibiliteit en begrip voor elkaar.”

Het is belangrijk om je aan de regels te houden, maar vooral ook om te genieten. „Hoe geweldig is het als je tijdens je wandeling een ree ziet, een roofvogel of een van de vele andere bijzondere bewoners van de natuur. Probeer eens de stilte te ervaren door even niet met elkaar te praten en kijk goed om je heen. En let ook eens op diersporen, langs de paden zijn ze volop te ontdekken. Hiervoor zijn leuke zoekkaarten verkrijgbaar (online te bestellen bij winkel.ivn.nl) waarmee je diersporen kunt leren herkennen, heel leuk voor jong en oud! Geniet van de natuur maar wees er ook zuinig op. Houd je aan de regels die op de borden staan. Deze regels zijn er om onze mooie natuur te beschermen en te behouden voor de toekomst. Hier moeten we samen voor zorgen!”

Natuur verveelt nooit! „Ik kan elke dag genieten van natuur en elk seizoen heeft iets prachtigs te bieden. De geur van het voorjaar en de vele geluiden van de natuur die dan weer tot leven komt: dansende libellen, kwakende kikkers en zoemende insecten in de zomer; de kleurrijke paddenstoelen en bomen in de herfst en de sprongen (groepen) reeën in de winter.”

Koreman verwacht dat een deel van de huidige bezoekers na de corona tijd vast nog wel blijven wandelen, maar de intensiteit en frequentie zal verminderen op het moment dat mensen weer kunnen gaan sporten en andere activiteiten en hobby’s weer op kunnen pakken.”

Lees ook de mening van Frans Hoving 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie