Jan Heijman: ik ben geen expert op het gebied van virussen
Jan Heijman: ik ben geen expert op het gebied van virussen OBS De Horn

Drie op een Rij: Wel wensen, maar we zijn geen expert

12 januari 2022 om 14:58 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Sinds maandag zijn de scholen weer open. Aan de schooldirecteuren van de Carolusschool, De Wegwijzer en De Horn vraagt WijksNieuws of ze tevreden zijn over het coronabeleid, hoe het op hun school is geregeld en wat er anders zou kunnen. Na Frans Mocking van de Carolusschool en Aart Molendijk van De Wegwijzer nu het woord aan Jan Heijman van De Horn.

door Ali van Vemde

Alle collega’s van Jan Heijman, directeur van basisschool De Horn, zijn blij dat ze weer aan het werk kunnen gaan. „Het is voor de kinderen belangrijk dat ze weer in het normale ‘schoolritme’ komen. Op tijd uit bed, om half negen op school en ‘s middags weer afspreken om te spelen. Natuurlijk is het dan ook belangrijk dat de speelmaatjes getest zijn. Als de scholen gesloten zouden blijven dan zou er weer onderwijs op afstand verzorgd moeten worden. Dit is niet optimaal voor veel leerlingen. Die missen het fysieke contact.”

Heijman benadrukt dat hij geen expert is op het gebied van virussen. „Mensen die gespecialiseerd zijn hebben hiervoor een opleiding gevolgd. Zij hebben inzicht in de maatregelen die getroffen moeten worden. Ik volg de aanwijzingen op die wij krijgen van het ministerie en de GGD.”

Wat er in het huidige beleid anders zou moeten, is lastig. „Demissionair minister president Mark Rutte vergeleek het coronabeleid als ‘Sturen in de mist’. Er is op een gegeven moment veel bekend over de werking van het virus, maar na een mutatie moet er weer veel onderzoek gedaan worden. Ook de deskundigen hebben dan tijd nodig om internationaal te overleggen en informatie uit te wisselen. Ik heb echt geen idee wat in het huidige beleid anders zou moeten. Ik heb wel wensen. Deze zijn echter niet gestoeld op enig inzicht in deze materie. Leerkrachten moeten wel voorrang krijgen om een beschermende vaccinatie te krijgen. Dit was bij de eerste twee vaccinaties en de booster niet het geval.”

Bij De Horn hebben alle leerkrachten ervoor gekozen om gewoon aan het werk te gaan. „Het is voor onze leerkrachten niet 100% veilig om met kinderen uit deze leeftijdsgroep te werken. We hebben maatregelen genomen om het werken zo veilig mogelijk te maken. Alle leerlingen dragen vanaf groep 6 een mondkapje in de hal. Er zijn looproutes en er wordt maximaal geventileerd. De mechanische ventilatie is niet in orde in onze panden. Het zou een enorme investering vergen om de ventilatie optimaal te krijgen. De schoolpanden hebben echter een dusdanige leeftijd dat zo’n grote investering wellicht niet verantwoord zou zijn. De ramen en deuren staan daarom open om de aerosolen zo min mogelijk de kans te bieden om leerlingen en leerkrachten te besmetten. Het is wel fris in de lokalen, maar een extra trui zorgt ervoor dat het prima te doen is. Het is van groot belang dat leerkrachten niet ziek worden. Dat is een persoonlijk belang, maar ook een maatschappelijk belang. Als er een leerkracht ziek wordt, is de kans dat er een vervanger komt klein. De kinderen moeten dan thuis blijven en dat is voor kinderen en ouders zeer ongewenst.”

Ook hier geldt dat het fijn zou zijn als de scholen open kunnen blijven. „Dit is voor alle partijen het beste. Echter, als het beter is voor de volksgezondheid om weer te sluiten, dan moet dat maar. Wij gaan dan weer onderwijs op afstand verzorgen. Niet optimaal, maar het is dan niet anders.

advertentie
advertentie