Veiligheid van kinderen, ouders en medewerkers zijn belangrijk
Veiligheid van kinderen, ouders en medewerkers zijn belangrijk KBS Carolus

Drie op een Rij: Veiligheid staat bij de Carolusschool voorop

10 januari 2022 om 14:51 Onderwijs

COTHEN Sinds maandag zijn de scholen weer open. Aan de schooldirecteuren van de Carolusschool, De Wegwijzer en De Horn vraagt WijksNieuws of ze tevreden zijn over het beleid, hoe het op hun school is geregeld en wat er anders zou kunnen. Frans Mocking van de Carolusschool bijt de spits af. Lees dinsdag de mening van Aart Molendijk van De Wegwijzer en woensdag die van Jan Heijman van De Horn.

door Ali van Vemde

Op de Carolusschool in Cothen zijn ze heel blij dat de scholen weer open zijn. Schooldirecteur Frans Mocking: „Niets is beter en leuker dan fysiek onderwijs te geven. De interactie tussen de kinderen onderling, met de leerkrachten en het samen dingen kunnen doen is alleen mogelijk als de scholen weer open zijn. Heerlijk!”

Op de Carolusschool nemen ze de maatregelen voor lief, als de scholen maar open kunnen. „De veiligheid van de kinderen, ouders en medewerkers zijn belangrijk en daarvoor zijn maatregelen nodig. Wel is het zo dat er veel verandert (bijvoorbeeld snottebellenbeleid) en dat maakt het lastiger. Ook komen bepaalde berichten, zoals bijvoorbeeld scholensluiting, laat door waardoor de leerkrachten in korte tijd veel zaken moeten omgooien. Het vraagt heel veel van de leerkrachten. Soms ontbreekt ook de logica, want overdag werken in bubbels hoeft dan bij de opvang na schooltijd niet voortgezet te worden.”

Op het gebied van beleid zou het iets anders kunnen, vindt Mocking. „De maatregelen zijn voor ieders veiligheid van belang. Soms zouden maatregelen eerder aangekondigd kunnen worden waardoor men de tijd heeft om zaken goed te organiseren. Ook vind ik dat een school bij een schoolsluiting niet én onderwijs moet geven en noodopvang moet verzorgen. Leerkrachten geven dan afstandsonderwijs en kunnen dan niet ook nog eens noodopvang verzorgen. Dit vraagt dan veel gepuzzel om dat goed georganiseerd te krijgen. Scholen zouden daar meer ondersteuning in moeten krijgen.”

De Carolusschool is veilig voor leerkrachten en kinderen. „Dit komt mede door de maatregelen vanuit het protocol, maar ook doordat iedereen serieus met de maatregelen omgaat. Wij hebben een mooie school met ruime, hoge lokalen en brede gangen. Er zijn voldoende ramen om goed te kunnen ventileren. Bij koud weer is het soms een probleem omdat je dan niet alle ramen open kunt zetten. Leerkrachten, leerlingen en ouders moeten dit samen doen en op onze school gebeurt dat.”

Mocking vindt dat de scholen open moeten blijven. „Niet alleen vanwege het leerproces, maar het sociaal emotionele is net zo belangrijk. Als de scholen sluiten, wordt het leren wel voortgezet, maar het sociaal emotionele aspect valt dan weg. Dus graag open, maar dat moet echter wel veilig kunnen. Veilig voor de leerlingen, want zij gaan ook weer naar hun eigen familie en veilig voor de leerkrachten, want zij hebben ook hun eigen gezin en familie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie