De enthousiaste schippers in de nieuwe kleding
De enthousiaste schippers in de nieuwe kleding Stichting Beheer Vikingschip

Het vaarseizoen van het Vikingschip is begonnen

5 april 2022 om 11:30 Recreatie

WIJK BIJ DUURSTEDE Stichting Beheer Vikingschip is helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. Al begint de start van het seizoen met een dipje wat betreft het weer, er volgt nog een lange periode dat er gevaren kan worden.

De temperatuur van de afgelopen dagen was een soort valse start. Bij het begin van het seizoen dus nog geen vaartochten, maar het leverde wel een mooi plaatje op. Inmiddels trekt het schip weer volop de aandacht in de haven. Ook de vrijwilligers zijn goed voorbereid en hebben er zin in. Ten opzichte van vorig jaar is het vaarprogramma van het Vikingschip flink uitgebreid. Naast de vaartocht op zondag, staan nu ook de vaart naar de Bosscherwaarden en een avondvaart op het programma. De eerste is eens per maand op donderdag. Het vertrek is om 13.30 uur en na een tochtje over de Lek, waarbij de kruising met het Amsterdam-Rijnkanaal wordt gepasseerd, meert het schip af bij de vroegere steenfabriek. Daar krijgen de gasten een rondleiding die zal worden verzorgd door een gids van het Utrechts Landschap. De avondvaart is op een vrijdag rond zonsondergang, te beginnen op 15 april.

Kees Sterrenburg is bestuurslid schipzaken en vertelt: „Deze vaarten zijn op de motor. Een schipper vertelt over de geschiedenis van Wijk, de bouw van het schip en over allerlei wetenswaardigheden die we al varend tegenkomen. Mensen die met een groep collega’s, met familie of vrienden willen varen, kunnen via de VVV ook apart een tocht afspreken voor maximaal twaalf personen.”

ROEIEN EN ZEILEN Zelf actief zijn, dat kan ook. Het is mogelijk om met het schip te roeien. Mensen kunnen op dinsdagavond of woensdagmorgen tegen betaling meedoen om te ervaren hoe het is. Voor een sportieve groep mensen kan ook een roei-clinic worden georganiseerd. Sterrenburg: „Wilt u nog wat anders, dan bestaat de mogelijkheid om mee te zeilen. Dat kan zowel individueel als met een groep. U snapt, daarvoor maken we aparte afspraken omdat het weer nou eenmaal niet op bestelling geregeld wordt.”

SCHOLEN Daarnaast komen er vaarten voor schoolkinderen, gekoppeld aan museumlessen. En vanaf het eiland van Maurik zullen er deze zomer enkele speciale ‘kindervaarten’ zijn. Deze zijn korter en worden georganiseerd in samenwerking met het recreatieteam van het Eiland van Maurik.

De Stichting Beheer Vikingschip heeft nadrukkelijk een ambitieus programma neergezet, waaruit de onverschrokkenheid van de Vikingen blijkt. Of alle aanvragen voor een vaart kunnen worden gehonoreerd is de vraag. „De roostermaker zal alle zeilen bij moeten zetten om de beschikbare schippers zo efficiënt mogelijk in te delen; een hele uitdaging! Laten we hopen dat ze niet teveel mensen teleur hoeven te stellen.”

Alle informatie is te vinden op de site van SBV www.vikingschipdorestat.nl en op de site van de VVV. „Het is knap dat in een jaar tijd deze organisatie zo breed op poten is gezet. Wijk is blij met deze Vikingen,” besluit Sterrenburg. Ook een vaart meemaken? Boeken kan via de VVV. Meedoen als vrijwilliger? Dat kan door aanmelding via de website.

Het Vikingschip voor het eerst met zeil
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie