Nieuwe vrijwilligers zijn nodig
Nieuwe vrijwilligers zijn nodig Museum Dorestad

Doorstart museumlessen met Vikingschip?

8 maart 2022 om 08:45 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Lessen over Dorestad en de Vikingen vormen een vast onderdeel van het Dorestadmuseum. Nu wordt het programma uitgebreid met het Vikingschip. Binnenkort kunnen scholen zich voor het programma inschrijven. Om dit te realiseren zijn er echter nog nieuwe vrijwilligers nodig. Daarom hebben alle Wijkse scholen onderstaande oproep gehad. Uiteraard is die oproep van toepassing voor iedereen die eens wat anders wil.

 Al jaren komen er scholen uit Wijk, maar ook uit andere plaatsen, naar de tijdelijke locatie van het museum om lessen over opgravingen en de Vikingtijd te krijgen. Afgelopen twee jaar gooide ook hier corona roet in het eten.

Er wordt echter hard gewerkt om dit jaar weer een mooi programma op te zetten, met als attractieve aanvulling het Vikingschip. De lessen worden op school voorbereid met diverse educatieve materialen. Het museumbezoek geeft daar op een heel praktische manier een vervolg aan. Kinderen kunnen een huis bezichtigen, zelf opgravingen doen, scherven zoeken, eenvoudig weven, en natuurlijk een tochtje met het schip maken. Kun je nog een mooiere les over Vikingen bedenken?

Na Corona zijn er echter vrijwilligers van het museum gestopt, en die zijn echt nodig om een mooi en verantwoord programma te kunnen bieden. Daarom deze vraag: Wie wil meedoen bij de uitvoering van de museumlessen?

Op dinsdag, donderdag en vrijdag kunnen scholen een les boeken. Zo’n les bestaat uit 3 blokken van 3 kwartier. De vrijwilligers vertellen over een onderwerp en begeleiden kinderen bij de activiteiten.

Bent u trots op alles wat Wijk geschiedkundig te bieden heeft? Bent u ouder, opa, oma of oppas van een kind dat op school zit? Vindt u dat dit soort activiteiten een goede aanvulling zijn op de schoollessen? Heeft u een paar keer per jaar gelegenheid om mee te helpen bij deze lessen? Of lijkt het u gewoon leuk? Meld u dan aan!

Natuurlijk is er informatie en educatief materiaal beschikbaar. Op de site van het Dorestadmuseum is eveneens een uitgebreide beschrijving van de lessen te vinden. Na een korte inwerkperiode hoopt het museum binnenkort over een goede ploeg vrijwilligers te kunnen beschikken.

In 2018 hebben ongeveer 1300 kinderen een les gevolgd. Nu ook het schip erbij is wordt gestreefd naar een aantal van 1500 kinderen uit zowel basis- als voortgezet onderwijs.

Aanmelden kan bij José van der Lee (museum), 06-42478372 of josevanderleebekker@gmail.com en bij Kees Sterrenburg (vikingschip), 06-51880326 of kees@vikingschipdorestat.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie