Voor het Vikingschip is geen mooie plek in de stadshaven
Voor het Vikingschip is geen mooie plek in de stadshaven Ali van Vemde

Coos van den Hoek van Stichting Vikingschip Wijk bij Duurstede treedt terug als voorzitter

12 juni 2021 om 11:10 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Wat was het een prachtig project, de bouw van ons Wijks Vikingschip. Drie jaar lang is er, op initiatief van Coos van den Hoek, door een team van ruim 30 mensen die hier heel veel vrije tijd aan hebben opgeofferd, een Vikingschip op ware grootte gebouwd. Een schip dat het verhaal vertelt van de roemruchte tijd dat de Vikingen Dorestad bezochten. Een schip dat Wijk op de kaart moet zetten en samen met Museum Dorestad de geschiedenis vertelt. Die mensen laat beleven hoe het in die tijd geweest moet zijn.

door Ali van Vemde

Voor de bouw was de belangstelling groot. De nationale pers bezocht de bouwlocatie meerdere malen, bezoekers uit binnen- en buitenland bekeken de voortgang van de bouw en lieten zich door Van den Hoek bijpraten over de het project en de historie. Nu is het schip klaar en ligt het tijdelijk bij jachthaven De Lunenburg met als doel om met bezoekers te gaan varen en een mooie plek te krijgen in de Wijkse stadshaven.

ALS EEN BEDELAAR MET EEN SCHIP ONDER JE ARMEN Van den Hoek zag dit project als een mooie afsluiting van de vele mooie initiatieven die hij voor Wijk heeft gerealiseerd. Helaas loopt het nu anders. Wat het minst grote probleem zou moeten zijn, blijkt nu onoplosbaar. Voor het Vikingschip is in de stadshaven niet de plek die het verdient. „Dat is de reden dat ik nu terugtreed als voorzitter,” zegt Van den Hoek. „Het geharrewar het laatste half jaar over een ligplaats en andere zaken, heeft mij bijzonder teleurgesteld. Als je als een bedelaar met een schip onder je armen moet vragen of er nog ergens in de dode arm een plekje vrij is waar je gebruik van kunt maken, is dat geen leuke ervaring. Ook de matige ondersteuning van ambtenaren heeft ons niet bepaald geholpen. Er waren fijne afspraken waar uiteindelijk niets van terechtgekomen is.”

Dit betekent ook dat het evenement op 9, 10 en 11 juli, waarbij het Vikingschip op feestelijke wijze in gebruik zou worden genomen, is stopgezet. De Vikingen hebben Dorestad verslagen, nu wordt het Vikingschip verslagen. Het zou toch mogelijk moeten zijn om het Vikingschip de plek de geven die het verdient, een mooie plek in de stadshaven waar zowel de inwoners als de toeristen worden herinnerd aan onze rijke geschiedenis.

Wethouder Wil Kosterman: „We hebben veel waardering voor Coos van den Hoek en alle andere vrijwilligers van het Vikingschip. Het is een fantastisch project met veel betekenis voor Wijk bij Duurstede. Natuurlijk zien wij graag dat het Vikingschip een mooie ligplaats krijgt in onze gemeente. Wij zetten ons hiervoor in, maar de bevoegdheid voor het toewijzen van ligplaatsen ligt niet bij de gemeente. We zijn hierover volop in overleg met de betrokkenen en wij gaan er van uit dat we er met elkaar in goed overleg uitkomen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie