Het logo van de Stichting Wijkse Projekten is ontworpen door André van Zwieten
Het logo van de Stichting Wijkse Projekten is ontworpen door André van Zwieten André van Zwieten

Stichting Wijkse Projekten heeft veel betekend voor de Wijkse samenleving

2 februari 2022 om 10:15 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Vanaf 1979 heeft Stichting Wijkse Projekten initiatieven gesteund van de inwoners. Op allerlei gebied zijn er zo mooie projecten van de grond gekomen. Met de nieuwe Stichting Beheer Vikingschip is een einde gekomen aan SWP. Jan Kemink is ruim 25 jaar bestuurslid/secretaris geweest. „Ik heb altijd van harte de doelstellingen van de SWP ondersteund en vele projecten mee helpen realiseren.”

door Ali van Vemde

Voordat het archief zal worden overgedragen aan de RAZU (Regionaal Archief Zuid Utrecht) is dit een mooi moment om met Kemink terug te kijken op ruim 40 jaar SWP. De komende weken zal dan ook regelmatig in Wijks Nieuws een aantal van al die mooie projecten waar SWP aan heeft bijgedragen, worden uitgelicht.

De stichting werd opgericht op 31 juli 1979 onder de naam ‘Stichting Samenlevingsopbouw Wijk bij Duurstede’. Een jaar later werd de naam gewijzigd in ‘Stichting Wijkse Projekten’. Bijzonder detail is dat het bestuur toen volledig bestond uit mensen die werkzaam waren in de financiële wereld. Kemink legt uit wat het doel was van de stichting. „De stichting ondersteunde de realisering van projecten op sociaal en cultureel gebied van verenigingen, organisaties en individuele burgers in de gemeente. Vanuit inwoners ontstaan vaak goede ideeën die het verdienen om te worden gerealiseerd. Toch is het soms zo dat deze ideeën niet worden uitgevoerd omdat de initiatiefnemer niet weet welke mogelijkheden er zijn, bij onder andere overheden en subsidiefondsen, om een bijdrage voor het project te krijgen. „Daar konden wij hen bij helpen,” zegt Kemink. „Door ons uitgebreide netwerk was het voor SWP wel mogelijk om deze mensen attent te maken op de verschillende mogelijkheden.”

BESTUUR Het eerste bestuur bestond uit de heer Chaudron, mevrouw Geleedst en de heer Van der Hoeven. Later kwam hier Maarten Pouw bij. In het latere bestuur waren vier personen actief: voorzitter Theo Rinkema, secretaris Jan Kemink, penningmeester Ben de Jong en bestuurslid Coos van den Hoek. De basis van de Stichting Wijkse Projekten was om de verschillende ideeën projectsgewijs aan te pakken. Daarnaast werden ook eigen ideeën tot uitvoering gebracht. Om enkele recentere te noemen: de Wijkse streekmarkt, de antiquarische boekenmarkt, het evenement Dorestad, Wereldstad, de bouw van de Krommerijnder en van het Vikingschip.

MOOIE PROJECTEN Het doel van SWP was om te helpen bij het opstarten van mooie projecten en dat is gelukt. Tal van mooie voorstellingen  en activiteiten konden op deze manier worden gerealiseerd. Conform de doelstelling zijn hieruit zelfstandige organisaties voortgekomen. Een mooi voorbeeld hiervan is Stichting De Inrichting, die in de jaren daarna vele mooie projecten/theaterproducties heeft gerealiseerd. Maar ook het Steunpunt Vrijwilligerswerk is hieruit voortgekomen.

Er zijn veel mooie projecten geweest in de afgelopen 40 jaar die het de moeite waard maken om op terug te kijken. Samen met Kemink gaat WijksNieuws dan ook de komende periode terug in de tijd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie