De 'werkdag' van Anton Vernooij zit er weer op
De 'werkdag' van Anton Vernooij zit er weer op Ali van Vemde

Meebouwen aan Vikingschip in de zomermaanden

2 juli 2019 om 10:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is dinsdagmorgen. In de Vikinghal is het rustig. Een paar mannen zijn aan het werk. Zo rustig is het niet altijd, maar het is te merken dat de vakantietijd is aangebroken. Daarom mogen er nog wel wat bouwers bij in de zomermaanden. Mannen en vrouwen die handig zijn en het bouwteam willen helpen. Want ook deze ochtend wordt gebouwd aan het Vikingschip dat begin 2021 te water gelaten gaat worden in de Wijkse Stadshaven. Maar zo ver is het nog lang niet. Er moet nog heel wat werk worden verzet.

Ali van Vemde

Coos van den Hoek, initiatiefnemer van het project, laat zien wat er allemaal al is gebeurd. De laatste plank van de vijfde gang wordt bevestigd aan het schip. Daarna volgt de zesde gang en is het deel dat onder water komt te liggen klaar. Dan kan verder worden gewerkt aan de binnenkant. Het hout voor de bouw, geleverd door Van Vliet, is tijdig besteld zodat er geen stagnatie in de bouw ontstaat en zo kan er gestaag door worden gewerkt. Niet alleen aan het schip, maar ook aan de mast, de bankjes en de roeispanen. Het is mooi om te zien hoe met beperkte middelen heel wat kan. Zo zijn de bankjes van materiaal van de tribune in de Vikinghal hergebruikt en zijn kastdeurtjes gebruikt voor het maken van de schilden. Zo kan veel worden hergebruikt uit het pand dat na de bouw van het Vikingschap zal worden gesloopt. En dat is ook nodig, want de financiële middelen zijn beperkt.

SPONSORS Er komt heel wat bij kijken om dit Vikingschip te realiseren. Coos van den Hoek vertelt: "We hebben zo'n € 50.000,- begroot, maar er komen nog kosten waarvan we op dit moment nog niet weten hoe deze uitvallen. Aan sponsorgelden hebben we nu zo'n € 43.000,- binnen, dus dat schiet al lekker op. Het is mooi om te zien hoe betrokken iedereen is in Wijk bij Duurstede. Ook particulieren steunen het project door adoptiehouder te worden. Op de website is te zien voor welke onderdelen nog adoptiehouders nodig zijn." Binnenkort gaan zes van de mannen van het bouwteam naar Vreeswijk voor het volgen van een cursus zeilen maken. In het laatste deel van de cursus gaan ze hier aan de slag met het maken van het zeil voor het Vikingschip. Op de tien schilden die aan de zijkanten van het schip komen, zullen straks de logo's van de hoofdsponsors op een creatieve manier worden geplaatst. Dit zullen, zoals het een Vikingschip betaamt, toch een beetje afschrikwekkende afbeeldingen worden. En dan vraagt natuurlijk de drakenkop de nodige aandacht. Uit de vele ideeën die zijn ingestuurd maakt Dick Velders een model in het klein. Hierin worden de beste onderdelen van de verschillende ingestuurde modellen verwerkt. Als deze naar ieders zin is, wordt de kop uitgehakt in hout.

VAKANTIEHULPEN GEVRAAGD "Het is fantastisch dat we zo'n hecht bouwteam hebben," vertelt Coos van den Hoek. Hij benadrukt: "Dit is wel allemaal vrijwilligerswerk. Het moet dus ook vooral gezellig zijn. Al deze mensen helpen meerdere ochtenden per week en doen dat vol enthousiasme. Joop Gijsbertsen is onze bouwmeester en hij weet heel veel van het bouwen van schepen. Het is ook nodig dat de bouwers er regelmatig zijn. Deze inmiddels ervaren mensen bekijken iedere dag weer wat er gisteren is gedaan en wat er vandaag moet gebeuren en vooral ook hoe dat moet gebeuren. Daarvoor hebben we creatieve mensen nodig die ook een beetje handig zijn. Als er mannen en vrouwen zijn die tijd hebben om enkele ochtenden per week ons in de zomerperiode te komen helpen, zou dat heel fijn zijn. Leeftijd maakt niet uit, ons bouwteam bestaat uit mensen in de leeftijd van 22 tot 89 jaar." De oudste bouwer is Anton Vernooij. In september wordt hij 90 jaar, maar hij is nog vier dagen in de week aan het werk bij het Vikingschip. Op dit moment is hij druk bezig met het maken van de schildersezels, waarmee cursisten van het Wijks Atelier straks aan het werk gaan. Dit doet hij samen met Alter van den Berg, ze worden dan ook het team A&A genoemd. Anton heeft altijd in de bouw gewerkt. Hij bouwt niet mee aan het schip, maar houdt zich vooral bezig met alle extra dingen die er bij komen, zoals de schilden en nu de schildersezels. "Kom dus gerust eens kijken," zegt Coos. "We werken er iedere ochtend."Kijk op de website www.vikingschipdorestad.nl voor meer informatie.

VEEL BELANGSTELLING Al vanaf het begin van de bouw is er veel belangstelling voor het Wijkse Vikingschip. Verschillende groepen mensen bezochten de bouwhal en ook een aantal scholen bracht een bezoek. Er is een speciale leskist voor de scholen beschikbaar en met behulp van een beamer kan een presentatie worden gegeven. "Maar de aandacht komt niet alleen vanuit Wijk bij Duurstede," zo vertelt Coos van den Hoek. Ook scholen uit Driebergen en Leersum zijn op bezoek geweest en de wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De belangstelling is nu vele malen groter dan bij de bouw van de Krommerijnder. We merken dat er een breed draagvlak is. Al zo'n 65 adoptiehouders hebben zich aangemeld en we hopen natuurlijk dat dit er nog meer worden."

Op de website www.vikingschipdorestad.nl staat alle informatie over het Vikingschip. Via Facebook blijf je op de hoogte van de actuele werkzaamheden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie