In april heeft het Vikingschip de Vikinghal verlaten.
In april heeft het Vikingschip de Vikinghal verlaten. Ali van Vemde

Vernielingen Vikinghal treurig einde van project Vikingschip

7 september 2021 om 08:40 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE De Vikinghal, waar in drieënhalf jaar tijd het Vikingschip is gebouwd, staat er treurig bij. Waar het bestuur al die jaren bang voor is geweest, is nu alsnog gebeurd. Het Vikingschip ligt veilig in het water, maar in de hal werd vorig weekend ingebroken en is vrijwel alle gereedschap meegenomen en zijn er verschillende vernielingen aangebracht. Er is voor duizenden euro’s schade.

door Ali van Vemde

Bestuurslid Kees Sterrenburg kijkt er met een naar gevoel op terug. „De eerste reacties waren natuurlijk emotioneel. Het was de angst van de voorgaande jaren dat zoiets zou gebeuren. Het schip is klaar maar er zijn natuurlijk altijd nog onderhoudsklussen en daarvoor heb je basis gereedschap nodig. De bedoeling was om dit compact op te bergen, zodat we het zouden kunnen pakken als het nodig was. De dagwaarde is beperkt, maar goed gereedschap vervangen kost altijd geld. We zijn nu bezig om alles zo goed mogelijk te inventariseren. Door een kort (Corona)seizoen, zijn ook onze inkomsten beperkt gebleven.”

VIKINGHAL Na dit voorval is het aannemelijk dat de hal niet meer gebruikt gaat worden. Sterrenburg: „Met het Vikingschip zijn we klaar. Voor onderdelen zouden we de hal nog kunnen gebruiken, maar na dit voorval zitten niet veel mensen daarop te wachten. Bij de tewaterlating zijn we uitstekend geholpen door de Lunenburg en daar zal het Vikingschip ook in de winterstalling gaan. Hier krijgen we alle medewerking en daar zijn we heel erg blij mee. De eerste jaren verwachten we geen groot onderhoud. De klussen die we moeten uitvoeren kunnen gewoon buiten.” Lachend voegt Sterrenburg eraan toe: „In de Vikinghal was het ook koud!”

NU BEGINT HET Aan de daders zou Sterrenburg willen zeggen: „Blijf met je handen van andermans spullen af! Het is nooit goed te praten. Ook niet als een gebouw er haveloos uitziet. De emotie van de bouwers en andere betrokkenen is begrijpelijk.” Gelukkig is het schip klaar en is dit stuk van het project afgerond. „Nu begint de realisatie van het eigenlijke doel,” vervolgt Sterrenburg. „We kunnen een stukje uit de geschiedenis van Wijk zichtbaar maken en er de mensen wat van laten beleven. Gezien de grote belangstelling slagen we daar zeker in. We zijn nu bezig met het bouwen van een goedlopende organisatie om het schip optimaal te gaan gebruiken. Ook een hele klus, maar dat kan gelukkig gewoon bij mensen thuis.” Al is het niet de manier waarop de organisatie dit graag wilde, door dit voorval is de belangstelling voor de vaartochten van het Vikingschip extra groot.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie