Afbeelding
Afbeelding van Markus Winkler via Pixabay

3 tips om het wagenparkbeheer te optimaliseren

19 juli 2022 om 09:27 Partnercontent

Heel veel bedrijven maken gebruik van verschillende voertuigen. Bij sommige bedrijven maakt dit slechts een klein deel uit van de diensten die ze verrichten, maar er zijn ook bedrijven waarbij ze een primaire rol spelen in hun bron van inkomsten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven die hun goederen verkopen aan het buitenland. Deze moeten vervoerd worden in grote vrachtwagens. Sommige grote bedrijven tellen zelfs meer dan honderd grote vrachtwagens. Het wagenpark is van essentieel belang voor het functioneren van het bedrijf. Als dit jouw bron van inkomen is, dan doe je er natuurlijk alles aan om het wagenparkbeheer tot in de puntjes te regelen. Maar wat als je toch tegen enkele problemen aan lijkt te lopen? Als het toch allemaal niet zo vlekkeloos loopt als verwacht? 

Hier zijn 3 tips om het wagenparkbeheer eenvoudig te optimaliseren. Zowel voor grote als kleinere bedrijven! 

1. Maak gebruik van voertuigvolgsystemen


Om het wagenparkbeheer te optimaliseren is het van belang dat je altijd precies weet waar uw voertuigen zich te bevinden. Dit kan via communicatie met de chauffeur, maar dit kost wel onnodig veel tijd op. Voertuigvolgsystemen zijn in dit geval dan ook een veel beter en efficiënter alternatief. Hierbij download je direct alle gegevens van het desbetreffende voertuig. Men beschikt over een live track & trace, zodat ze altijd weten waar de voertuigen zich bevinden. Handig wanneer een route plotseling moet worden omgegooid of als er spoedklus op de planning staat. Op die manier kunnen routes efficiënter worden ingepland. Vaak zijn er hierdoor zelfs minder vrachtwagens nodig, wat uiteindelijk ook tot een fikse kostenbesparing leidt.  

2. Wees op de hoogte van het rijgedrag 

Mede dankzij de producten van Webfleet Solutions is men in staat om alle gegevens van het wagenpark eenvoudig te downloaden en te monitoren. Denk hierbij niet alleen aan rust- en rijtijden, maar ook aan het rijgedrag en de precieze locatie van het voertuig. Als je meer te weten komt over het rijgedrag, dan heeft dit ook een aantal grote voordelen. Het rijgedrag is namelijk van enorme invloed op de kosten binnen het bedrijf. Wanneer chauffeurs roekeloos rijden, is dit ook van invloed op de brandstof- en onderhoudskosten van de voertuigen. Door het rijgedrag te monitoren, kun je vroegtijdig ingrijpen en de chauffeurs op hun gedrag aanspreken. 

3. Kies voor duurzame voertuigen 

Het is niet alleen van belang om het rijgedrag en de ritten aan te passen, maar ook om alvast een goede basis te leggen. Dat doe je door in elk geval te beginnen met duurzame voertuigen. Hiermee bespaar je al direct op de brandstofkosten én zorg je er ook voor dat ze over een langere levensduur beschikken. Daarnaast leveren duurzame voertuigen ook nog eens een heel ander voordeel op voor jouw bedrijf. Steeds meer consumenten hechten namelijk veel waarde aan de duurzaamheid van een bedrijf. Wanneer jij enkel met duurzame voertuigen rijdt, zal dit een duurzaam imago voor het bedrijf opleveren. Iets wat erg gunstig kan zijn voor de concurrentiepositie. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie