Afbeelding
Foto: Shutterstock

Actief als vrachtwagen- of buschauffeur? Houd je code 95 strak in de gaten!

14 oktober 2021 om 07:18 Partnercontent

Wanneer je professioneel werkzaam bent als buschauffeur of vrachtwagenchauffeur is je rijbewijs misschien wel één van je meest essentiële bezittingen. Op basis van dit rijbewijs kan en mag je immers je beroep uitoefenen. Het is voor jou dan ook van het grootste belang dat je de geldigheid van je rijbewijs nauwkeurig bewaakt. Als chauffeur van vrachtwagens en bussen zijnde houdt dit onder meer in dat je de zogeheten code 95 op je rijbewijs in de gaten zult moeten houden. Na je rijbewijs te hebben gehaald (basiskwalificatie) dien je immers elke vijf jaar je rijvaardigheid aan te tonen en deze code op je rijbewijs te verdienen via nascholing. Verderop in dit artikel lees je wat je daar zoal van kunt verwachten. Eerst melden we even voor welke rijbewijzen de regelgeving omtrent code 95 geldt.

Bij welke rijbewijzen geldt de regelgeving omtrent code 95?

Code 95 kan op je rijbewijs achter een voertuigcategorie worden geplaatst. Het is een verplichte code als je een voertuig wilt besturen waarvoor rijbewijs C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 en/of D1E nodig is. Kortweg betreft het hier alle rijbewijzen voor bussen en vrachtwagens. Mocht je de code behaald hebben, dan wordt deze inclusief een datum vermeld op je rijbewijs.

Waaruit bestaat de basiskwalificatie zoal?

Als je überhaupt uit beroepsmatige overwegingen een bus of een vrachtwagen wilt besturen, dan zul je uiteraard eerst je bijbehorende rijbewijs moeten behalen. Om dat te kunnen doen zul je een rijopleiding moeten volgen bij een degelijke verkeersschool. Een dergelijke opleiding bestaat uit zowel een theoretisch als een praktisch gedeelte. Bij de theorie komen naast de verkeersregels de techniek van het voertuig en bepaalde administratieve aspecten aan bod. Laatstgenoemde is toegespitst op personenvervoer of juist op goederenvervoer. Dat je de praktijk beheerst dien je na voldoende lessen aan te tonen via een toets op een besloten terrein en via een praktijkexamen.

Dit kun je verwachten van de vijfjaarlijkse nascholing

Wanneer je een C- of een D-rijbewijs hebt, dan zul je de zogeheten code 95 op je rijbewijs elke vijf jaar opnieuw moeten verdienen. Deze regel is in het leven geroepen om voldoende zekerheid in te bouwen over de deskundigheid van vrachtwagen- en buschauffeurs. Uiteraard is dit alles bedacht om de veiligheid in het verkeer zo veel mogelijk te waarborgen. Afijn, deze code 95 kun je alleen opnieuw verdienen door een nascholingscursus te volgen bij een verkeersschool die door het CBR is gecertificeerd. Het is de bedoeling dat je 35 uur aan deze nascholing besteedt. Idealiter kies je hierbij voor een verkeersschool waarbij je zelf je nascholingspakket kunt samenstellen. Uiteraard stel je dan een pakket samen uit aspecten die op jouw beroep van toepassing zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie