Vitaliteitstest op Sportpark Mariënhoeve
Vitaliteitstest op Sportpark Mariënhoeve Anita van Kooten Niekerk

465 ouderen nemen deel aan vitaliteitstest

11 oktober 2019 om 07:15 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Met een goed gevoel kijkt buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen van Stichting Wijksport terug op de vitaliteitstesten voor de inwoners van de gemeente. In Cothen en Langbroek namen afgelopen voorjaar 74 mensen deel waarvan er 12 gebruik hebben gemaakt van het vervolgaanbod.

Ali van Vemde

In Wijk bij Duurstede was de belangstelling voor de vitaliteitstest erg groot. Maar liefst 465 mensen tussen de 55 en 85 jaar hebben zich aangemeld voor de test. Naast de test was er informatie, bijvoorbeeld om zo lang mogelijk veilig te kunnen blijven fietsen. Tobias: "Ook tijdens de inloopspreekuren bij het E&E Gasthuis en in het Huis van de Gemeente meldden mensen zich aan, ook ouder en jonger dan de aangegeven leeftijd." Voor ouderen is het risico op vallen groter en daarom kunnen deelnemers als vervolg op de vitaliteitstest deelnemen aan Wijk Balans en Spel, onder begeleiding van Pieter Barte en buurtsportcoach Giel-Jan Wittenberg. Met dit beweegprogramma wordt gewerkt aan de balans, conditie, spel en saamhorigheid. Ook is er een sport en spel beweeggroep waarbij kennis wordt gemaakt met verschillende sport- en spelactiviteiten. Bij Teunie Emons gaat het vooral om het gezellig met elkaar sporten. Hier kunnen nog wat mensen bij. Iedereen sport op zijn/haar eigen niveau en het gaat hierbij ook vooral om het ontmoeten. Zo wordt na afloop nog even nagepraat met een drankje.

VALRISICOTEST Voor mensen die niet bij de vitaliteitstest konden zijn en toch merken dat het met het ouder worden wat wiebeliger wordt is er de gratis Valrisicotest. De hele maand oktober kunt u bij Praktijk Vita, Fysio Weustink en Fysio Frankenhof terecht voor een test. Met Wijk Staat worden ouderen geïnformeerd over welke factoren een valpartij kunnen voorkomen. Er is een sneltest en korte vragenlijst; mocht hieruit blijken dat u valgevaarlijk bent, dan kunt u advies krijgen over wat nodig is om het valrisico te verkleinen. U kunt vrijblijvend een afspraak maken bij een van deze praktijken.

BEWEEGWIJZER De deelnemers aan de vitaliteitstest kregen na afloop van de test de 'Beweegwijzer' mee naar huis. In dit boekje van de Gemeente Wijk bij Duurstede is het totale aanbod aan sporten en bewegen voor ouderen te vinden. Inschrijven voor de sporten kan via de website maxvitaal.eu. Er zit altijd wel een sport van uw keuze bij, zoals fitness, dansen, balsporten, conditietraining, fietsen, vissen, pilates en yoga, wandelen of biljarten. Kijk in het boekje voor alle informatie over de verschillende sporten in zowel Langbroek, Cothen als Wijk bij Duurstede.

Buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen heeft er alle vertrouwen in dat de vitaliteitstest de stap kleiner heeft gemaakt om daadwerkelijk te gaan sporten. "We verwachten dat zo'n 20% van de deelnemers aan de test gaat sporten. Van de aanbieders horen we hoeveel mensen zich hebben aangemeld. Zo krijgen wij een goed beeld." Over 4 à 5 jaar zal er opnieuw een vitaliteitstest worden georganiseerd. Meer weten over Gezond & Vitaal ouder worden of aanmelding voor een sportactiviteit, neem dan contact op met Tobias Wijnmaalen: tobias.wijnmaalen@stichtingwijksport.nl, telefoon 06 17413517.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie