Afbeelding
Pixabay

Strijd tegen eenzaamheid

20 augustus 2019 om 11:43 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Vanaf 1 september gaan vrijwilliger Eric Harmsen en Gerda van Berkel van de Stichting Binding aan de slag met het project Verbonden Buurt. Voor dit project zijn ze op zoek naar vrijwilligers die in hun eigen buurt aan de slag willen om eenzame inwoners te ondersteunen. Een nieuw project. Volgens Eric en Gerda is hun project heel simpel uit te leggen. ,,Er zijn in Wijk, Cothen, en Langbroek al veel initiatieven om eenzaamheid te bestrijden en toch zien we het aantal eenzame inwoners langzaam toenemen. Bij eenzame mensen zien we een leefwereld die steeds kleiner wordt. En juist deze kleine wereld, de buurt waarin de mensen wonen, is voor ons het uitgangspunt van de aanpak. We gaan werken vanuit de eigen buurten, want een bekend gezicht kan mensen vaak het snelst en best benaderen", aldus Gerda.

MAATWERK Verbonden Buurt wil maatwerk leveren, begeleiding naar behoefte om eenzaamheid te verminderen. Gerda gaat aan de slag met Eric Harmsen, een inwoner die het projectplan de wereld in hielp, samen met Frank Brouwer van Stichting Binding. Eric: ,,Als voormalig buurtzorgverpleegkundige kwam ik veel eenzame mensen tegen. Nu ik met pensioen ben, wil ik met die ervaring graag iets gaan doen. Ik geloof daarbij dat het belangrijk is om mensen op te zoeken en dat in onze buurten mensen bereid zijn om te helpen. Nu, aan het begin van ons project, vragen we inwoners die hun kwetsbare buurtgenoten willen helpen, zich aan te melden".

VERBINDEN Verbonden Buurt staat voor het verbinden van buurtgenoten. ,,Uiteraard doen we dat niet zonder voorbereiding. We gaan op zoek naar kwetsbare inwoners in de buurt en dat vereist een gedegen voorbereiding. Buurtbewoners die zich als vrijwilliger aanmelden krijgen 3 workshops, zodat ze voorbereid hun buurt in kunnen", zo legt Gerda uit. Uiteindelijk willen Eric en Gerda zeven buurtteams gaan opzetten. Eric: ,,We hebben onze gemeente ingedeeld in zeven wijken en ons ideaal is om voor elke wijk een buurtteam te hebben. Om van ervaringen te leren starten we in twee buurten en gaan we dan langzaam naar de andere wijken. Vanaf nu is iedere hulp van bewoners welkom, dus iedereen kan zich aanmelden voor het project ! Mochten mensen zich nu aanmelden voor een buurt waar we niet direct beginnen, dan kunnen ze ons wel helpen om hun buurt voor te bereiden".

NETWERKEN Het project Verbonden Buurt levert tenslotte ook verbinding tussen bestaande netwerken op. Gerda: ,,Het project is begonnen vanuit een congres georganiseerd door Wijk Helpt, het lokale netwerk van 35 vrijwilligersorganisaties op gebied van zorg en welzijn. Dit netwerk is tijdens het maken van het projectplan voortdurend op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen. Verder gaan we ook samenwerken met professionals zoals huisartsen, huishoudelijke hulpen, wijkverpleging en woningbouwcoöperaties."
Inwoners die willen meewerken, kunnen zich vanaf nu al aanmelden. Meer informatie over het project Verbonden Buurt is te vinden op facebook (Verbonden Buurt), of de website van Stichting Binding (www.stichting-binding.nl). Ook kan meer informatie verkrijgen bij Gerda van Berkel. Zij is bereikbaar via een mail naar verbondenbuurt@stichting-binding.nl  Of bel haar op telefoonnummer: 0343 – 473075.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie