Ruud Kosterman schreef zijn muziekverhalen in Hitcarrousel
Ruud Kosterman schreef zijn muziekverhalen in Hitcarrousel Ali van Vemde

25 Persoonlijke muziekverhalen van Ruud Kosterman in 'Hitcarrousel'

25 september 2019 om 07:26 Podiumkunsten

WIJK BIJ DUURSTEDE Ruud Kosterman (1955) is al vanaf jonge leeftijd muziekliefhebber en dan vooral van beatmuziek. Hij heeft mooie herinneringen aan bepaalde liedjes. Aangemoedigd door zijn vrouw Nicole begon hij deze herinneringen op te schrijven. Het zijn 25 mooie verhalen geworden, gekoppeld aan zijn favoeriete nummers in het boek 'Hitcarrousel'. Een feest der herkenning voor veel Wijksen.

Ali van Vemde

Zijn kennis van muziek is enorm. Regelmatig wordt hem dan ook van alles gevraagd over artiesten, nummers en jaartallen, voornamelijk uit de jaren 60 en 70. Het is nooit zijn idee geweest om dit op te schrijven, want hij weet als geen ander dat op internet alle informatie over artiesten en bands te vinden is. Wat daar niet te vinden is, dat is zijn eigen verhaal dat een hele andere kijk op een bepaald nummer kan geven. Eenmaal begonnen met schrijven kwamen er steeds meer herinneringen boven. Aan de hand van 25 nummers waar Ruud Kosterman bijzondere herinneringen aan heeft, is dit boek ontstaan. Naast deze nummers zullen velen ook de uitgaansgelegenheden van weleer in deze omgeving herkennen.

"Het is een uit de hand gelopen hobby," vertelt Ruud. "Ik was altijd al geïnteresseerd in wie wat schreef. Bij bepaalde nummers horen bijzondere herinneringen uit mijn jeugd." Hij werd geboren in de Achterstraat en komt uit een gezin van zeven kinderen waarvan hij de enige zoon is. Door zijn moeder is hij dan ook behoorlijk gekoesterd. Het kerkkoor was het niet voor hem en ook de keuze van zijn moeder om accordeon te leren spelen bleek een kansloze missie. Het liefst wilde Ruud gitaar spelen, maar het duurde nog een aantal jaren voordat hij het zichzelf leerde. "Dat er in mij geen tweede Jimi Hendrix huisde, was al snel duidelijk. Nog steeds speelt de muziek een belangrijke rol in zijn leven. Hij leest en luistert veel muziek en leest de muziekbladen. In 1968 werd voor het eerst een top 100 allertijden uitgezonden. Ruud zat klaar met zijn kladblok om de hele lijst op te schrijven.

HERINNERINGEN Een van de bijzondere muziekmomenten in Wijk bij Duurstede was het optreden van Canned Heat op Kasteel Duurstede. Het zou de eerste buitenlandse band worden die hij live zou zien. Het bleek dat de VPRO het kasteel had afgehuurd voor het programma Picknick. Buiten de genodigden mochten er ook kaarten verkocht worden en zo kon hij voor fl. 2,- het optreden bijwonen. Busladingen hippies kwamen aan, er werd geblowd, gitaar gespeeld, gedanst en Engels gesproken. De gespreksonderwerpen met vrienden waren meestal brommers, meiden, voetbal en muziek. In plat Waiks zijn enkele van die gesprekken opgeschreven. Al het geld dat Ruud verdiende met auto's wassen, krantenwijken en in de schoolvakanties werken in de bouw en de kersenpluk, ging op aan platen. In zijn jeugd was hij vaak te vinden in de Volderstraat, De Krib in Cothen en De Beug in Odijk.

Bij iedere genoemde band is een mooi verhaal. Al blijft de muziek uit de jaren 60 en 70 het meest aanspreken, toch houdt hij ook de latere muziek bij en is dat gaan waarderen. In al die jaren heeft Ruud heel wat concerten bezocht en zijn er platen gekocht. De voorkeur voor een lp is er nog altijd. "Platenhoezoen hebben veel meer karakter." Zus Betty hielp bij het redigeren van het boek. Wat het boek zo bijzonder maakt is dat veel mensen bekende plekken in de omgeving zullen herkennen. Nog niet zo lang geleden bezochten Ruud en zijn vrouw Amerika. Via New York ging de reis naar Memphis, New Orleans en Los Angeles. Vooral Memphis voelde als thuis komen. In Beale Street is dagelijks blues te zien en te horen. Volgend jaar gaan ze nog een keer terug.

Het zijn misschien niet allemaal de beste nummers die staan beschreven in het boek, maar Ruud Kosterman heeft vooral die nummers gekozen waar hij een verhaal bij heeft. Nieuwe ideeën zijn er al. Het boek is verkrijgbaar via United p.c. of bij Ruud Kosterman, ruudennicole@kpnmail.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie