De Vogelpoel is open tijdens Open Monumentendag
De Vogelpoel is open tijdens Open Monumentendag Kees Broekman

Programma Open Monumentendag

11 september 2019 om 07:19 Evenementen

WIJK BIJ DUURSTEDE Tijdens de Open Monumentendag (OMD) zijn op zaterdag 14 september in de gemeente Wijk bij Duurstede 21 monumenten te bezichtigen. Naast de opengestelde monumenten vinden er ook allerlei activiteiten plaats. De meeste activiteiten vinden plaats tussen 11.00 en 17.00 uur. Hieronder een greep uit het programma.

Kroegentocht door Wijk langs panden waar vroeger of nog heden cafés, kroegen etc. zijn geweest. Routebeschrijving en Vertrekpunt VVV-kantoor Markt 24.

Grote Kerk: kleine orgelconcerten en presentatie over het in aanbouw zijnde Engelse Harrison & Harrison orgel. Torenbeklimming tot 15.45. Elk heel uur klokken luiden o.l.v. van het klokkenluidersgilde.

Theater Calypso (13.00 - 17.00): doorlopende powerpoint presentatie over 'Plekken van plezier' in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Om 13.00 en 15.00 uur houdt Wim Van Amerongen zijn lezing 'Kasteleins, kroegen en notabelen in het oude Wijk'.

R.K. Kerk St. Johannes de Doper: openbare afsluiting workshop Gregoriaans zingen door de Schola Cantorum Gregoriana (15.00).

Stadshaven: varen met zandaak 'Samenwerking'.

Kasteel Duurstede brengt u terug naar de glorietijd van het kasteel en Wijk bij Duurstede.

In het nieuwe monument De Vogelpoel, Wijkersloot 7, kunt u onder begeleiding in kleine groepen bezichtigen. Om 12.00 en 14.00 uur lezingen door Ton Gelok op de verbouwde deel. Onderwerp: 'De Vogelpoel als centrum van het Wijkse verzet in de Tweede Wereldoorlog', want de Vogelpoel is met name bekend door het feit dat het huis in de Tweede Wereldoorlog een onderduikadres was. Let op: houdt u zich bij het parkeren aan de aanwijzingen van de verkeersregelaars!

Gratis rondleidingen over het terrein van de voormalige steenfabriek Bosscherwaarden. Start elk heel uur, duur 1,5 uur. De eerste rondleiding 11.00 uur en de laatste om 15.00 uur.

In Overlangbroek zijn er activiteiten rondom de Hervormde kerk en de oude school. Een doorlopende powerpoint presentatie over 'Plekken van plezier' in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede in het schoollokaal.

In Cothen is Kasteel Rhijnestein open tussen 10.00 – 17.00 uur. Tussen 11.00 en 16.00 uur presenteert Stichting de Inrichting een viertal 'Plekken van plezier' van weleer. In de fruitschuur een doorlopende powerpoint presentatie over 'Plekken van plezier' in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Opgravingselementen van kasteel Rhijnestein in vitrine. Er is een imker.

De Krommerijnder vaart vanaf 11.00 uur tussen de brug bij 'De Jonge Graaf (voorheen De Pronckheer'), Graaf van Lynden van Sandeburgweg 2 Cothen, en kasteel Rhijnestein.

Kerk en kerkehuisjes te bezichtigen. Huisje 28 van koster Nol Nieuwhoff is achterom te bereiken via het kerkplein.

Rondleidingen door molenaar in molen 'Oog in't zeil'.

AFSLUITING OPEN MONUMENTENDAG IN THEATER CALYPSO Dansen met het Nederlands Dansorkest o.l.v. Johan Winters. Aanvang: 20.00 - 23.00 uur (zaal open 19.45 uur). Stijldansfestijn zoals in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. Toegang gratis, wel reserveren via e-mail naar: kaartverkoop@calypsotheater.nl. Informatie: www.calypsotheater.nl.

OMD brochure is verkrijgbaar bij de VVV, Markt 24 en aan de balie van het Gemeentehuis (let op: op = op!) of te downloaden via de websites van de VVV Krommerijnstreek en de Gemeente Wijk bij Duurstede.

Voor alle Open Monumentendag activiteiten geldt: eventuele wijzigingen voorbehouden. Voor méér informatie over openingstijden en activiteiten verwijzen wij u naar de website: www.vvvkrommerijnstreek.nl of de gemeentelijke websites.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie