2021
2021 H.C. RIJNIERSE

Raadspraat - 3,5 miljoen externe inhuur

15 november 2023 om 08:28 Opinie Raadspraat

Als je zou moeten kiezen: een lichte lastenverzwaring voor iedereen óf aangepast leerlingenvervoer afschaffen, wat zou je doen? Wetende dat je de partij bent die tégen verhoging van de OZB is en vóór leerlingenvervoer. Wij kozen voor het behoud van aangepast leerlingenvervoer en een schouder voor die kinderen die ons nodig hebben. 

Die beslissing doet pijn. Je wil als raadslid niet voor die keuze staan. We hadden liever het gesprek eerder aangegaan over het sociaal domein. BurgerBelangen heeft keer op keer aangegeven dat we anders naar de gemeentelijke begroting moeten kijken. We snappen de reacties in de samenleving dan ook wel. Met je rug tegen de muur kom je soms tot moeilijke besluiten.

Maar we stemden wél tegen de begroting. We zien de komende jaren met schrik tegemoet en de oplossingen voor langere termijn lezen we niet. De algemene reserve krimpt tot onder de miljoen in 2026. Pijnlijk. Allemaal de schuld van Den Haag? Den Haag speelt zeker een rol. Maar wij kijken ook naar onze gemeente. Er zijn wel wat pijnlijke dossiers. Denk aan de miljoenen zorgfraude in Cothen of de precariobelasting van Vitens die ons €350.000 euro extra voor o.a. advocaten heeft gekost. Wat kunnen wij doen om het tij te keren?


Kijk naar externe inhuur


Van januari tot oktober 2023 gaf de gemeente Wijk bij Duurstede €3,5 miljoen uit aan externe inhuur. Laat die even inzinken. We zijn een kleine gemeente die moeilijk aan personeel komt en we hebben ook te maken met ziekteverzuim. De externe inhuur zou bittere noodzaak zijn.

Wij geloven niet dat je op €3,5 miljoen euro niet kan bezuinigen. Het gaat er bij ons gewoon niet in. Ons ziekteverzuim is juist laag. Voor externe inhuur door vacatureruimte reserveerden we voor 2023 €16.000 euro. Ook begrootte de gemeente €531.000 voor de flexibele schil. Waar komt deze €3,5 miljoen vandaan? Wij stellen daar uiteraard schriftelijke vragen over. Wij geloven dat dit de post is waar je wél op kan sturen. Waar je door strategische personeelsplanning geld kan besparen, lokale kennis benutten én waarborgen. Wij zien hier een kans!

De begroting grijpt hoe dan ook in op jouw portemonnee. Wil je hierover met ons in gesprek? Op 22 november organiseren wij in de Veldpoort vanaf 20:00 uur een verkiezingsavond. Wees welkom! Het eerste drankje is voor ons, geheel uit eigen zak. Het verlicht de OZB misschien niet maar brengt ons misschien wel nader tot elkaar. Zien we je dan?

Nynke Plaatsman-Visser, BurgerBelangen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie