Nynke Plaatsman-Visser
Nynke Plaatsman-Visser H.C. RIJNIERSE

Raadspraat - Opeens was daar 2,4 miljoen euro tekort?

27 september 2023 om 08:30 Opinie Raadspraat

Als een roepende in de woestijn heeft BurgerBelangen afgelopen jaren de financiële situatie van de gemeente Wijk bij Duurstede aangekaart. Er werd niet gereserveerd voor toekomstige investeringen, hoge externe inhuur, dure missers en een algemene reserve die daar weer voor op moest draaien. Soms voelde dat alsof er gedacht werd “na ons de zondvloed”. We zagen het aankomen, bleven aan de poort rammelen en nu hebben we gelijk. Hoe dat voelt? Verschrikkelijk.
Liever hadden we dit voorkomen. We zitten hier niet voor onszelf, we zitten hier voor alle inwoners van onze gemeente. Eerlijk is eerlijk, de kans dat jullie nu de rekening betalen is groot.

We kunnen nu niet naar het verleden blijven kijken, wat willen we gaan doen de schade voor onze inwoners te beperken? Waar zien wij lucht?

SLIMME SCHOLENBOUW

Eerlijk is eerlijk, dat scholenbouwplan heeft tien jaar op zich laten wachten en toen het er was, toonde het weinig ondernemerschap. De budgetten waren al achterhaald voordat we begonnen. Er werd 3 miljoen euro uit de reservering Stedingelden geschoven om de kapitaallasten van de lening te betalen de eerste jaren. Handig, het probleem komt dan exact na de verkiezingen.
Wij geloven in slimme scholenbouw waarin we scholen combineren met maatschappelijke functies en woningbouw. Door woningen te realiseren maken we geld vrij om de kosten van nieuwe scholen laag te houden. Creativiteit zorgt hier ook voor kwalitatief betere schoolgebouwen!

MINDER EXTERNE INHUUR

De kosten voor externe inhuur lopen in de cijfers, ook is er weinig lokale kleur. Gemeente Wijk bij Duurstede blijft een eigenzinnige gemeente. Door slim te kijken hoe we die kosten kunnen beperken en lokale kennis intern in de organisatie te waarborgen, besparen we.

REALISTISCH BEGROTEN EN RESERVEREN

We zien dat de afdeling financiën van de gemeente ontzettend hard gewerkt heeft om beter inzicht te krijgen in de cijfers. We moeten de begroting nog afwachten maar vrezen voor de kaasschaafmethode. Denk bijvoorbeeld aan nog minder groenonderhoud of snijden in activiteiten voor jeugd. Wij zijn daar geen voorstander van. Gemeente Wijk bij Duurstede is al een gemeente met hoge lasten voor weinig faciliteiten, dat moet niet verder verslechteren. Wij zien oplossingen in ondernemerschap, realistisch begroten en dure missers voorkomen.

Aankomende tijd gaat over de begroting. Wij staan op scherp, voor jullie.

 


Nynke Plaatsman-Visser, BurgerBelangen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie